torek, 1. september 2009

Der Knochenmann


Naslov: Der Knochenmann - Leto: 2009 - Država: Avstrija - Žanr: Krimi, Triler, Drama - Dolžina: 117 min. - Režija: Wolfgang Murnberger - Igrajo: Josef Bierbichler, Josef Hader, Simon Schwarz, Birgit Minichmayr, Pia Hierzegger - imdb

* Tretji projekt “svete trojice” se mi je priljubil že v prvih minutah filma. Nekje v avstrijski Štajerski se dva Rusa prepirata o primerni koncentraciji antifreeza, ko se iz bližnje stavbe slišijo ženski kriki. Eden izmed Rusov, ki skoči na pomoč, se naslednji trenutek znajde na pločniku. Storilec zbeži z avtom. Njegova registracija – RA (Radgersburg). “Hej, to je vendar moje sosednje mesto. Moje rojstno mesto. In to v tako kul filmu!”
No, tista “sveta trojica” so igralec Josef Hader. Kabaretska zvezda, ki je tokrat že tretjič stopil v čevlje privatnega detektiva (bivšega policaja) Brennera. Kultni lik “čevljarja” oz. pisatelja Wolfa Haasa. Po Komm, Sußer Tod in Silentium je režiser Wolfgang Murnberger že tretjič snemal po njegovih romanih. In tudi v tretje zadel v polno. Krimi groteska kot se šika. Fraza “tipičen Coenov film” bi bila obrabljena. Der Knochenmann je tipičen Murnberger.
* Tokrat Brenner skoči v pomoč staremu prijatelju. Rumeni Volkswagen bo potrebno pripeljati nazaj. Njegov lastnik (Horvath) ni odplačal vseh dolgov. Jep, Brenner zopet piska na tanko in vsak majhen zaslužek bi prišel prav. Pot ga vodi prav proti mojem domu, le majhen korak pred mejo. V gostilno, ki slovi po ocvrtih bedrih (skrivnosti recept kanibalizma). Vendar naš Brenner tako ali tako ne mara piščanca. A ni samo recept skrivnosten. Predvsem lastnik, ki v svoji kleti noč in dan melje kosti ima skrivnost. Izginja denar. Kam? No, to bi rad vedel lastnikov sin, malce retardiran voznik Porscheja. Kot nalašč za dodaten zaslužek, pomisli Brenner. Ko se v igro vključi še sinova žena, se Brenner znajde v mlinu ruske mafije, skrivnostnega gostilničarja, zapeljive žene in denarja. Še vedno pa je tukaj vprašanje “Kje je Horvath?”
* Do sedaj je Haas napisal 8 knjig o svojem junaku Brennerju. Tri že imamo… “Sveta trojica”, kaj še čakate!
Se po novem res snemajo najboljši nemško-govoreči filmi v Avstriji?

OCENA: +4

Ni komentarjev:

Objavite komentar