torek, 22. september 2009

El traspatio


Naslov: El traspatio - Leto: 2009 - Država: Mehika - Žanr: Triler, Drama, Krimi - Dolžina: 122 min. - Režija: Carlos Carrera - Igrajo: Ana de la Reguera, Joaquín Cosio, Alejandro Calva - imdb

Juarez, ogromno mehiško mesto ob meji z ZDA, je točka kjer se zberejo najbolj obupani. Tisti, ki se ne odločijo za prebeg v Ameriko, ostanejo, ter se zaposlijo v enih izmed ogromnih tovarn v lasti zahodnih kooperacij. Koliko ima mesto prebivalcev se natančno ne ve, kajti dnevno razočarani ljudje odhajajo in dnevno se jih mnogo zopet priseli.
V sredini 90-tih je v mestu začelo izginjati vedno več žensk, nekje v puščavah ali smetiščih, pa se je začelo pojavljati vedno več iznakaženih trupel mladih deklet. Govora je seveda o skrivnostnem, sadističnem serijskem morilcu, ki je svoje žrtve izbiral le med ženskami. Koliko jih je natančno ubil, ne ve nihče. Ampak s številkami se Mehiška vlada nikoli ni zabavala. Za njih so to bile le številke, katere je potrebno čim prej zakleniti nekje v omaro. V preiskovanje, laboratorijske analize ali podporo medijev se ni vlagalo skoraj nič.
To je morala začutiti tudi na novo prispela inšpektorica Blanca Bravo, kateri je ta primer tudi dodeljen. Ker je ženska, se bo verjetno bolj potrudila… Vzporedno ob detektivskem preiskovanju, spoznamo mlado Juanito. Polna upanja v boljšo prihodnost, sprejme tudi ona slabo plačano službo. In kot vsa mlada dekleta, katera se prvič ločijo od svojega doma, začne tudi Juanita uživati svojo svobodo. Predvsem nočno. Kaj takega pa je lahko nevarno…
Podobni zgodbi smo bili že priča nekaj let nazaj, ko se je novinarka J-Lo (Bordertown) začela ubadati s tem fenomenom. Ona je bila Američanka, zato ni mogla verjeti, kako lahko toliko umorov gre brezskrbno mimo Mehiških politikov. Še več, objavljanje člankov s serijskim morilcem so celo cenzurirali. Slaba reklama za naše tuje vlagatelje.
Da še primer vedno ni končan, je občutil tudi režiser Carlos Carrera (El crimen del Padre Amaro) s svojo ekipo. Vsake toliko časa so med snemanjem bili žrtve najrazličnejših anonimnih groženj. Eno igralko so zaradi varnosti tudi zamenjali.

OCENA: -3

Ni komentarjev:

Objavite komentar