sobota, 19. september 2009

Disgrace


Naslov: Disgrace - Leto: 2008 - Država: Južna Afrika, Avstralija - Žanr: Drama - Dolžina: 120 min. - Režija: Steve Jacobs - Igrajo: John Malkovich, Fiona Press, Scott Cooper, Eriq Ebouaney, Jessica Haines - imdb

Disgrace, film posnet po knjigi Nobelovega nagrajenca J. M. Coetzea se začne kot kakšen romantičen film o dveh zaljubljencih. Ko še ob pogledu na par, ki je različen, kot bolj ne bi mogel biti (beli starec in mlada črnka), že malce posumiš na resnično ljubezen, ti je ob prizoru, ko Malkovich vrže na mizo vsoto denarja, vse jasno. Ženska je prostitutka. John Malkovich igra literarnega profesorja. Profesorja stare šole, ki se svoje “bele” moči zaveda. Zaveda se tudi svoje šibkosti do nežnega spola. Predvsem do temnopoltih žensk.
Ko v posteljo spravi svojo študentko, je tokrat profesor šel predaleč. Kot na kakšen sojenju ga kolegi obtožijo zlorabe. Malkovich se ne sekira. S ponosom prizna svoje grehe ter pusti šolo za sabo. Odpravi se k svoji hčerki, ki sama živi na neki kmetiji. Tam Malkovich kmalu spozna, da je tukaj, v provinci vse drugače. Spozna, da je kot belec izgubil svojo nadvlado. Pred kratkim se je namreč v Južni Afriki apartheid končal. Sedaj smo vsi enaki, pravi Mandela. Je potem dovoljeno tudi posiljevati ali ubijati? Trije mladi črnci so namreč vdrli na kmetijo. Brutalno posilili Malkovichevo hčerko, njega pa skoraj sežgali. Ogorčen hoče Malkovich kazen, maščevanje. Ampak ne, hčera se s to idejo nikakor ne strinja. Še več, s storilci celo simpatizira. Ja, pravica ne seže tako daleč. Ali smo mogoče celo kaj zgrešili? Kajti, posilstva nam Jacobs ne pokaže. In kaj ima pri tem črnec, ki skupaj s hčero živi na farmi. Črnec, ki se usede za televizor, kot da bi bil belec. Črnec, kateremu mora Malkovich pomagati pri dnevnih opravilih. On njemu? Vendar Malkovich nikoli ne gre predaleč. Besede”nigger” ne boste slišali. Slišali bomo le njegov naglas, ki je iz filma v film boljši. Jep, vaja dela mojstra in Malkovich je vajo z naglasom imel že nekajkrat.

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar