četrtek, 24. september 2009

Star Trek


Naslov:
Star Trek - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Znanstveno-fantastika, Akcija - Dolžina: 127 min. - Režija: J. J. Abrams - Igrajo: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Leonard Nimoy, Eric Bana, Simon Pegg, Bruce Greenwood -
imdb

Vsi poznate ta primer nočne more. Nahajate se na obisku pri znancu, ko pade ideja za ogled fotografij iz morja ali dojenčkov. Medtem, ko gostitelj uživa v spominih svojih fotografij, je tebi iz fotografije v fotografijo vedno bolj dolgočasno. Tako sem se ob novem Star Treku počutil jaz in tako se je počutil J. J. Abrams, ko je v roki držal album poln nostalgije. “Glej ga Kirka, kako vozi avto! O, Spock v šoli…”
Kot skoraj čistemu laiku Star Trek fenomena, sem se ob pogledih na zeleno žensko ali naglas Ruskega “kapitana”, moral na glas zasmejati. Nikoli nisem razumel, zakaj se je serija vsa ta leta morala držati naslova “najslabša in neoriginalna maska ter kostumografija vesoljcev v sci-fi filmih”? Enkrat B-serija še ne pomeni vedno B-serija, kaj šele B-film.
Star Trek se začne, kot se začne vsak podoben film. Z vesoljsko ladjo. Tokrat smo tako daleč nazaj, da še ladje Enterprise ni bilo. Ko še je Kirk bil v maminem trebuščku. Sledi razčefuk, pa heroizem… vse po starem.
Po takšnem začetku nam je potem vse jasno v katere smeri se bo film odvijal. Jasno je, da se Kirk in Spock sprva ne bosta marala. Jasno nam je, da se bo odvijal finalni boj, kjer bo Kirk dobil možnost maščevanja svojega očeta. Jasno nam je, da se bodo rešili v zadnji sekundi. Jasno nam je, da se je med scenaristi vil boj – katera rasa bo glavni negativec – Borgi, Romulanci ali Klingonci. Zmagali Romulanci. Jasno nam je, da so se vsi scenaristi strinjali in iskali možnost, kje bi lahko vrinili originalne člane zasedbe.
Na žalost, jasno nam je tudi, da se v gospodarstvu tudi v prihodnosti ne bo nič spremenilo. Še vedno lahko s tri-letno šolo ter brez delovnih izkušenj postaneš direktor. Kako? Preko vez, logično.
Ej, s katerega planeta pa je črnka?

OCENA: -3

Ni komentarjev:

Objavite komentar