četrtek, 24. september 2009

Nestyda


Naslov: Nestyda - Leto: 2008 - Država: Češka - Žanr: Komedija - Dolžina: 88 min. - Režija: Jan Hrebejk - Igrajo: Jirí Machácek, Fedorova Vera, Simona Babcáková, Petr Ctvrtnícek, Nina Divísková - imdb

Češki film je v krizi. Lansko leto sem pogledal kar sedem primerov češkega filma in noben se ni znašel na moji “top 100” lestvici tistega leta. Niti ko sta se pred dvema letoma predstavljala trenutno dva največja Češka režiserja (Jiri Menzel in Jan Sverak), nisem poskakoval od zadovoljstva. Celo razočaran sem bil. Zadnji češki film, ki me je prepričal s tipičnim humorjem, kot ga poznamo iz tistih krajev, je bila komedija Horem padem. Režiser – Jan Hrebejk.
Hrebejk je pred Horem padem posnel še Musíme si pomáhat. “Holokavst” komedija je bila nominirana celo za oskarja. In od tistega trenutka je za Hrebejka šlo le še navzdol. Vsaki film je slabši od prejšnjega. Tudi z Nestyda ni drugače. Še vedno ni govora o zelo slabem filmu, pa vendar – ime obeta. V tem ne-romantičnem filmu je smešnih situacij malo. Še mogoče najbolj posrečena je prav tista, s katerim se ta filma sploh začne. Ob prižigu nočne lučke, Oskar (TV napovedovalec vremena) v senci opazi “resnično” velikost ženinega nosa. Kako je lahko sploh ljubil osebo s takšnim ogromnim nosom? Začne afero z varuškinjo, potem z ostarelo pop zvezdo… ne pomaga nič. Oskar ostane osamljeni samec, brez sramu in predrzen, kot je dobeseden prevod naslova Nestyda.

OCENA: +2

Ni komentarjev:

Objavite komentar