ponedeljek, 14. september 2009

American Violet


Naslov: American Violet - Leto: 2008 - Država: ZDA - Žanr: Drama - Dolžina: 113 min. - Režija: Tim Disney - Igrajo: Nicole Beharie, Tim Blake Nelson, Will Patton, Michael O'Keefe, Xzibit - imdb

Trenutno se v Ameriških zaporih nahaja čez 800.000 temnopoltih Američanov. Kar nekaj se jih je tam znašlo, ko se je v začetku 90-tih Amerika igrala tako-imenovano “vojno drog”. Dokazov za krivdo je bilo malo. Denarja za odvetnike še manj. Sodniku je bil dovolj le pogled na barvo kože. “Povej, si kriv ali nedolžen? Če priznaš, bo tvoja kazen veliko manjša.”
No, American Violet je ena izmed teh resničnih zgodb. Vendar je tokrat samski materi s štirimi otroki prišel na pomoč belec brez rasnih zadržkov. Dee je bila sta 24 let, ko so jo nekega popoldneva iz službe pospremili varuhi zakona. Obtožba – prekupčevanje z mamili. Čeprav nedolžna je dobila mamljivo ponudbo “priznaj krivico, pa boš lahko šla domov k otrokom”. Za njene otroke se bori njeni bivši mož, ki pa tokrat živi z žensko obtoženo zlorabe otrok. Dee mora domov. Pa čeprav kriva. S tem pa izgubi skoraj vsako pravico kot državljanka Amerike.
Še dobro, da se na koncu najde ultra-rasist, kateri potem vedno izpodbije teorijo črnec = kriminalec.

OCENA: -3



Ni komentarjev:

Objavite komentar