nedelja, 20. september 2009

Jerichow


Naslov: Jerichow - Leto: 2008 - Država: Nemčija - Žanr: Drama - Dolžina: 93 min. - Režija: Christian Petzold- Igrajo: Benno Fürmann, Nina Hoss, Hilmi Sözer - imdb

Že po dobrih tridesetih minutah filma nam je jasno, kje je Christian Petzold dobival svojo inspiracijo. Kar nekaj interpretacij Poštarja, ki zvoni samo dvakrat, smo lahko že videli. Nazadnje z Jackom Nicholsonom in Jessico Lange. Na mestu teh dveh sta tokrat Nina Hoss in Benno Führmann, ki sta v Petzoldovem filmu Wolfsburg, že igrala skupaj.
Tisti tretji - mož, ni lastnik kakšne bencinske črpalke. Čeprav, kar je za Američane bife na črpalki, je za Nemce stojnica s kebapom. Ali (Hilmi Sözer) jih ima kar nekaj. Ker je ostal brez vozniškega izpita, rabi Ali šoferja. Šoferja, ki bo prevažal svežo robo do vseh teh stojnic, ki stojijo ob cestah. Benno Führmann je Thomas. Ex-vojak, kateremu je pred kratkim umrla mama. Brez denarja, z željo renovirati propadlo hišo, vzame Thomas vsako delo, ki se mu ponudi. Ponudba Alija, katerega je pred kratkim spoznal, je predobra. Bivši vojak in pobiralec murk je postal šofer Turku. Vsaka noir zgodbica pa seveda potrebuje Femme Fatale. Nina Hoss alias Laura zmeša Führmannovo glavo že ob prvem pogledu. To Ali sicer opazi, ampak z žensko, ki pripada Tureku, se ne gre za igrati. A kaj, če je ponudba Hossove še bolj mamljiva, kot tista od Alija.
“Ne moreš se ljubiti, če nimaš denarja”, se v nekem trenutku oglasi Laura. S temi besedami je ženska zadela v polno. Večna vprašanja okoli denarja in ljubezni – pohlepa in želje, so tudi tokrat teme, ki jih je Petzold postavljal že v njegovem prejšnjem filmu Yella.
Sama struktura zgodbe sicer ne prinaša ničesar novega, v nekaterih trenutkih deluje film celo malce naivno. Le hladni in tihi liki, postavljeni v svetleče pisano okolje, kot ga v Noir filmih vidimo le malokrat, postavi Petzolda še vedno v sam vrh nemških režiserjev.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar