torek, 15. september 2009

Loft


Naslov: Loft - Leto: 2008 - Država: Belgija - Žanr: Krimi, Drama, Misterij, Triler - Dolžina: 118 min. - Režija: Erik Van Looy - Igrajo: Koen De Bouw, Filip Peeters, Matthias Schoenaerts, Koen De Graeve, Bruno Vanden Broucke - imdb

Kaj dobimo če združimo film Osumljenih pet in otroško knjigo Pet prijateljev. Prav imate, najuspešnejši film v Belgiji vseh časov. Loft se začne kot že mnoge klasične Whodunit zgodbe. Z zaslišanjem na policijski postaji. Za razliko od svojih predhodnikov kot so Garde à vue, Una pura formalità, ali The Interview, pa tam ne ostane prav dolgo. Kajti osumljenih je več.
Luc, Chris, Vincent, Filip in Marnix imajo nekje na podstrešju apartmajev moderno dizajnirano sobo. Sobo za posebne primere. Sobo, za katero ne ve nihče. Še posebej ne njihove žene, kajti tja se pripelje dekle, ki ne nosi prstana s tvojim imenom. Pa saj se spomnite Wilderjevega Apartmaja…
V The Apartment je bilo nekaj tragike, vendar noben ni umrl na tako krvav način kot dekle, katero prijatelji najdejo priklenjeno na postelji. “Kdo je ta ženska?” “Zakaj je umorjena?” Ter predvsem “Kdo izmed nas petih je morilec?” Logično, ta vprašanja mučijo naše prijatelje. Za poziv policiji je še prehitro. Prijatelji poskušajo sami rekonstruirati dogajanje preteklih dni, pri čemer pa spoznajo, da je skrivnosti več, kot pa se to spodobi za dobrega, zaupno-vrednega prijatelja.
Režiser Erik van Looy je nase opozoril že z njegovim prejšnjim filmom De zaak Alzheimer. Prav tako napetim trilerjem, ki je prepričal s svojo hladno igro glavnega lika in dobro atmosfero, kopirano iz US produktov. Predvsem z glasbeno podlago je van Looy šel še nekoliko dlje. “Casino” prizor je eden izmed vrhuncev filma. Čeprav potek zgodbe skače iz ene časovne točke v drugo, se gledalec nikoli ne izgubi v filmu. Pa čeprav je kar pet glavnih igralcev. In čeprav smo vedno na tekočem, nikoli ne ugotovimo pravega krivca.

OCENA: 4


Ni komentarjev:

Objavite komentar