nedelja, 20. september 2009

Sleep Dealer


Naslov: Sleep Dealer - Leto: 2009 - Država: ZDA, Mehika - Žanr: Znanstveno-fantastika, Triler - Dolžina: 90 min. - Režija: Alex Rivera - Igrajo: Leonor Varela, Jacob Vargas, Luis Fernando Peña - imdb

V Mehiški vasici, kjer živi Memo ni dotoka sveže vode. Po vodo je potrebno iti do bližnjega jeza in plačati. Vlada je namreč zaplenila vso pitno tekočino in tisti, ki je žejen, bo plačal. Jasno, smo v prihodnosti. Pa ne v daljni. Korporacije še vedno vladajo svetu, Mehičani pa še vedno sanjajo o Ameriki.
Tudi Memo. V garaži si skupaj zašraufa odličen satelit, ki lovi valove vse tja do ZDA. “Hej, kdo nas to špijunara?”, se bunijo gringosi in že pošljejo svojo super letalo nad to hišico. Bomba pade, satelit raztura, Memo preživi.
Hmm, do sem se ti že začnejo pojavljati dvomi, kako se je ta B-film sploh znašel na Berlinskem festivalu. Ampak to še ni konec. Sedaj je zmanjkalo idej. Režiser Rivera še enkrat spreleti vse sci-fi klasike. Od Matrixa, Cronenbergove „Existenz“ pa do Strange Daysa. Rivera pošlje svojega Mema v Tijuano. Tam si namesto tetovaže lahko nabaviš „Nodes-e“. Vtičnice v telesu s katerimi se priklopiš na računalnik. Tako se "zaposliš". Saj veste, iste kot jih je imel Neo.
In kaj še imajo skupnega vsi tisti omenjeni filmi? Jasno, dobro babo. V tej kategoriji pa so Mehičani eni najboljših na svetu. Ironično, tam kjer Rivera krade, je prebavljiv. Tam, kjer pa gre po svojih idejah, pa zgreši za toliko let, kolikor je ta film postavljeni v prihodnost.

OCENA: -2

Ni komentarjev:

Objavite komentar