petek, 4. september 2009

Män som hatar kvinnor


Naslov: Män som hatar kvinnor - Leto: 2009 - Država: Švedska, Danska, Nemčija - Žanr: Misterij, Triler - Dolžina: 152 min. - Režija: Niels Arden Oplev - Igrajo: Michael Nyqvist, Peter Haber, Noomi Rapace, Sven-Bertil Taube, Peter Andersson - imdb

* Prvi del “Millenium-trilogije”, posnete po zelo uspešnih knjigah Švedskega pisatelja Stieg Larssonsa. Njegovi romani so postali svetovna uspešnica, zato ni nič čudnega, da podobne uspehe ustvarja tudi ta film, ki je sprva bil namenjen le za TV.
* Vsako leto isto. In to že štirideset let. Točno na njegov rojstni dan, dobi mogočni kapitalist Henrik Vanger vedno isto darilo. Uokvirjene posušene rože. Pošiljatelj neznan. Takšna darila je namreč dobival od svoje priljubljene nečakinje. Vse do tistega leta, ko je skrivnostno izginila. Starcu, ki je prepričan, da je dekle bilo umorjeno, ta primer ne da miru. Morilec mora biti nekdo iz družine. Sedaj, po 40-tih letih, izmučen od iskanja in preiskovanja s policijo, pokliče na pomoč še zadnje upanje. Michael Blomkvist je preiskovalni novinar. Trenutno ima časa na pretek. Sodišče ga je obsodilo na tri mesece zapora. Nekdo mu je namestil... S pomočjo emo čudakinje, strokovnjakinje za hekanje pride Blomkvist na veliko bolj kompleksnejši primer, kot je to bilo sprva videti.
* Izkušeni režiser Niels Arden Oplev (To Verdener) nam ta misterij prikaže kar v 152. Minutah. Verjetno mišljen kot tri-delni TV-film, se nam sicer nikoli ne zavleče, pa vendar vsebuje kar nekaj nepotrebnih reševanj skrivnostnih ugank. Tipično knjižno, bi lahko rekli.

OCENA: +3


8 komentarjev:

  1. Odličen film, eden redkih, kjer nisem zaspal po dolgem času.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ni slab... pa vendar je teh nelogično posiljenih Poirot pogruntavščin (ogrlica, stare slike, ki so se naenkrat spremenile v film, zadnja slika dekleta, pravi morilec...hmm, kdo bi si mislil, da bi lahko bil on..., pulover, stari računi, ženska iz medenih tednov)enostavno preveč. + še bolj nelogična romanca med "detektivoma".
    Eh, če še bolj razmišljam, bom še tisti "plus" izbrisal.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zakaj bi moralo biti vse logično? Včasih, se zgodijo ravno nasprotja tistega, kot smo predvidevali.

    OdgovoriIzbriši
  4. ee, že našel :oops:
    videl včeraj, mi je kar všeč. tako svež se mi zdi, napram hwoodski produkciji, ki mi vsepreveč krade dragoceni čas. Je pa res, da je nekaj zporedij nekoliko, ehm, luknjastih... Ampak kot celota zelo gledljiv.

    OdgovoriIzbriši
  5. Me zanima, kakšen bo konec te trilogoje (ogled nekje ob koncu tedna). Škoda, da so vse tri dele (vsak po 2 uri in pol) natrpali kar v enem letu...
    @paucstadt, se obeta kakšen opis?

    OdgovoriIzbriši
  6. @cosmopapi: Opis se morda obeta, jih imam še nekaj na lagerju za obdelavo, upam, da ga ne izpustim :)
    Btw kako lahko slediš tolikim filmom, vsi so bolj ali manj medijsko zapostavljeni in nam nedostopni. Kakšen link?

    OdgovoriIzbriši
  7. Teh strani je kar nekaj, zato je najbolje če spremljaš ta blog, pa ne boš ničesar zamudil:) Najboljše je, če vprašaš link za določen film, pa ti tako lažje posredujem.
    V zadnjem mesecu sem napovedal prek 70 zanimivih filmov, ki se bodo letos predvajali. Sedaj mi preostane le čakanje in spremljanje strani kot so: www.clan-sudamerica.net/invision, www.avistaz.com/, http://bitreactor.to/index...., dokler se eden izmed naštetih in mnogih ostalih, ne pojavi na tej strani oz. na netu.
    Vsi moji opisani filmi so torej dostopni vsem.

    OdgovoriIzbriši
  8. Blog spremljam koliko se da ;)Mislim, da si eden redkih, ki ima pregled nad takimi, manj znanimi filmi, tako poglobljen. kudos!

    OdgovoriIzbriši