sobota, 26. september 2009

Kicking It


Naslov: Kicking It - Leto: 2008 - Država: ZDA - Žanr: Dokumentarec, Šport - Dolžina: 98 min. - Režija: Susan Koch, Jeff Werner - Igrajo: Colin Farrell - imdb

“Leta 2001 sta Škot in Avstrijec imela noro idejo. Pomagati ljudem, ki nimajo svojega doma. Dati možnost brezdomcu spremeniti svoj način življenja. Priložnost za začetek novega. V iskanju načinov, sta se ustavila pri tisti stvari, ki združuje vsakega človeka na zemlji. Naj bo bogat ali reven. Odgovor je seveda v nogometu. Organizirala sta nogometno prvenstvo v katero se kvalificira tista država, ki se doma srečuje s tem problem. Torej, praktično vsaka država. Od Afganistana, Afriških slumov, New Yorških ulic, pa do igrišč v Dublinu. Ideja je stekla. Sedaj, 5 let pozneje, se je več kot 20.000 brezdomcev odločilo trenirati, pozabiti na droge in alkohol ter poiskalo nove načine, kako se rešiti iz te nerešljive situacije. Vse z upanjem, da bodo lahko predstavljali svojo državo na naslednjem nogometnem svetovnem prvenstvu brezdomcev, ki se bo odvijalo v Južni Afriki.” To se bile približne uvodne besede naratorja Colina Farrella.
Od teh besed naprej smo priča sedmih različnih usod, pa vendarle se te usode končajo vedno pri isti stvari. Človek nima svojega doma. In prav zaradi tega je to prvenstvo še kako pomembno za vsakega posameznika. Dokazal bo lahko, da se na njega še vedno lahko računa. Pridobil bo davno izgubljeno samozavest. Pri tem pa rezultat ni pomemben. No, vsaj za nekatere. Rusi bi z zmago na turnirju, končno lahko pridobili medije na svojo stran. Vsaj enkrat se v njihovem kontekstu ne bo pisalo o pijancih ali umazancih. Tudi Kenijska ekipa sanja. Predvsem njihov kapetan, ki upa, da ga bo ta turnir rešil njegovega dela – čiščenje stranišč. Ali pa Irski golman. Z drogami je že skoraj končal, sedaj bo potrebno delati še na ostalem…nogomet je začetek. Za Afganistanskega fanta je dovolj, če se tukaj, daleč od doma, lahko dotakne dekleta. Tu so še tudi Američani. Na koncu imamo še najstarejšega udeleženca turnirja. Bivšega roparja, ki je v Španski ekipi le zato, ker so tam tisti, ki spremembo rabijo najbolj.
Še en dokaz, da je nogomet več kot le igra. In še en dokaz, da je najboljša droga navadna žoga.

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar