sreda, 23. september 2009

Laskar pelangi


Naslov: Laskar pelangi - Leto: 2008 - Država: Indonezija - Žanr: Drama - Dolžina: 123 min. - Režija: Riri Riza - Igrajo: Cut Mini Theo, Ikranagara, Tora Sudiro - imdb

Na enem izmed majhnih otokov Indonezije, mlada učiteljica čaka še na vsaj enega učenca. Če majhna, muslimanska šola nima vsaj 10 učencev, bo po zakonu potrebno šolo zapreti. Učiteljici Bu Muslimah je to prvo šolsko leto, medtem ko Pak spada že med veterane. “Mavrični vojaki” torej niso možje s puškami, ampak otroci, katere bomo spremljali skozi 5 let šolskih dogodivščin, učenja, raziskovanja, prepiranj in celo zaljubljenja.
Laskar Pelangi je posnet po zelo uspešni knjigi Andrea Hirata. Z nekaj A-zvezdami indonezijskega filma, je bil domači uspeh filma logičen in pričakovan. Še več, postal je najuspešnejši Indonezijski film vseh časov.
Če bo režiser Riri Riza tako uspešen tudi izven svojih meja, je zelo vprašljivo. Film se je sicer predstavljal na letošnjem Berlinalu, verjetno bo tudi predstavljal svojo državo pri oskarjih, pa vendar…Indonezijski film ima možnosti za mednarodni uspeh podoben kot Slovenski. Če ne še večji… Kdo pa si bo v Indoneziji pogledal Pokrajino št. 2?

OCENA: 2

Ni komentarjev:

Objavite komentar