nedelja, 20. september 2009

Trouble the Water


Naslov: Trouble the Water - Leto: 2008 - Država: ZDA - Žanr: Dokumentarni - Dolžina: 90 min. - Režija: Carl Deal, Tia Lessin Igrajo: Kimberly Roberts, Scott Roberts - imdb

Trouble the Water je dokaz, da lahko dokumentarec posname prav vsak. Le na pravem mestu ob pravem trenutku je potrebno stisniti tipko “rec” na svoji kameri. V trenutkih, ko vsi drugi delajo namesto tebe. Ko se sploh ne rabi udariti s klapo, pa akcija že teče.
Trouble the Water nas še enkrat opomni na katastrofe, ki jih ja zadal orkan Katrina. Kimberly Rivers, "avtorica" tega dokumentarca je (bila) doma prav iz tistih krajev, kjer je Katrina harala najmočneje. Iz revnega, črnskega predela New Orleansa. Kim, prepričana da je “amazing” se kljub opozorilom javnosti iz svojega doma ne bo premaknila. Ni denarja. S svojim možem bo ostala v centru dogajanja, dokumentirala prihajajočo katastrofo.
Kim je črnka kot se šika. Iz nje streljajo vsi stereotipi, kot jih vidimo iz “črnskih” filmov. In še več. Yo Dog, Yo Man, Yo Nigga, pa tista hoja, pa “Nelly” zobje… Jep, Kim ni simpatičen lik. Za svoje pse se ne sekira. Ko se po dveh tednih vrne na “kraje zločina” in tam najde svoje pse žive, se še dere na njih, ker veselo skačejo po njej. Ko v hiši njenega strica (stari pijanček) najde le še smrdljivo truplo, jo to ne pretrese preveč. Verjetno jo grize zavest, ker je na njega pozabila. Ko pa najde fotografijo svoje mame nedotaknjeno, takrat pa je veselje. Takrat pa je jok.
Kim je tudi wannabe raperka. Za boljšo promocijo vsake toliko časa nekaj po niggersko zarapa. Njen mož je bivši preprodajalec. Njen brat je v zaporu. Ja, lepa družina. Še najbolj hecen je tip, ki sploh nima doma, do nesreče pa je spal v zavetišču. Sedaj, dva tedna kasneje po tragediji, pa je nesrečen, ker ni pokasiral 2000 dolarjev odškodnine.
OK, saj vemo. Sranja so se dogajala. Vlada je pustila svoje na cedilu. Bush se je raje streljal v Iraku, kot pa pomagal otrokom in ženskam. Ampak to že vse vemo. To smo lahko še enkrat zvedeli tudi tukaj. In tudi tukaj iz original TV
Posnetkov. Iz ročne kamere Kim nič novega…
“So I'm going to die?” In potem je bilo vse tiho…

OCENA: -3

Ni komentarjev:

Objavite komentar