sreda, 16. september 2009

Zwölf Winter


Naslov: Zwölf Winter - Leto: 2009 - Država: Nemčija - Žanr: Krimi - Dolžina: 90 min. - Režija: Thomas Stiller - Igrajo: Jürgen Vogel, Axel Prahl, Matthias Koeberlin - imdb

Najbolj napeti trilerji in najbolj grozni posnetki, zaradi katerih nisem še dolge noči mogel zaspati, niso bili režirani od Crawena ali Carpenterja. Pravzaprav režiser teh filmčkov sploh ni pomemben. Nastali so pod okriljem nemške državne televizije ARD. Akti XY so bili resnični. Preveč resnični. Bile so skonstruirane zgodbe resničnih kriminalnih dejanj. Od ropov do umorov. Nerešeni primeri. Z njimi je tako policija poskušala pridobiti še nekaj dodatnih prič in tako dokončno razvozlati misterij okrog storilca. Prav odleglo mi je (najhujši primeri so bili z roparji, ki so vlamljali ponoči v stanovanja), ko so na vrsti bili roparji bank. Pri teh je vedno šlo na hitro. Pa še kaj akcije je bilo zraven. Zakaj zdaj moja dolga spoved o razlogih neprespanih noči?
Ne le, da je tudi primer “Zwölf Winter” bil sigurno predstavljenih v eni izmed oddaj, (govora je seveda o resničnih bančnih ropih) tudi produkcija filma je na nivoju prav tistih kratkih filmčkov. Čisto isto. Kot če režiser ne bi imel časa. “Ne bomo se ustavljali ob vsakem neposrečenem prizoru. Danes še moramo posneti tisto – kako je Albanec zaštihal taksista. Gremo naprej, naslednja scena.” Tako to zgleda. Jürgen Vogel je v zaporu. Pridobi prijatelja. Na prostosti ropata banke. Policija se čoha po glavi. Policija ugrabi roparja.
Eh, Jürgen Vogel. Ti zmoreš boljše.

OCENA: +1

Ni komentarjev:

Objavite komentar