ponedeljek, 5. oktober 2009

Brúðguminn


Naslov: Brúðguminn - Leto: 2008 - Država: Islandija - Žanr: Komedija, Drama - Dolžina: 96 min. - Režija: Baltasar Kormákur - Igrajo: Hilmir Snær Guðnason, Margrét Vilhjálmsdóttir, Laufey Elíasdóttir -
imdb

Baltasar Kormakuru je zopet uspelo. Pa saj mu vedno uspe. Je najboljši Islandski režiser. Po trilerju Mýrin se režiser vrača h komediji (spomnimo se na 101 Reykjavík ). No, film vsebuje ravno toliko komičnih elementov, da lahko še govorimo o komediji. Predvsem so komični kmečki liki, nabrušeni z ostrimi dialogi in postavljeni na hladni, majhen otok, kjer se sonce skrije le redkokdaj. Govorimo torej o ekstremnih situacijah. Situacijah, kjer se človeku lahko utrga. Kot se je to Jonovi ženi…
Vendar, to je stvar preteklosti, pomisliš, ko v prvem kadru zagledaš Jona skupaj z njegovo novo, 20 let mlajšo izbranko, postavljenega pred oltarjem. Jezni pogledi župnika, še bolj živčne mimike tašče ter črtanje poljubčka mladoporočencev, ti namignejo, da v tem bodočem zakonu nekaj ne štima. Uf, samo vaja je bila. Jutri gre zares. S tem pa težave ne bodo izginile. Še več jih bo. Zdaj, ko še na poroko pride Janov prijatelj. Zdaj, ko je tašči bolj pomembno vračilo dolga, kot pa poroka hčerke. In zdaj, ko župnik izkoristi vsak trenutek z opominjanjem Jana na tragični dogodek njegove žene. Dogodek, ki Janu še vedno ne da miru.
Leta 2008 pobral vse Edda (Islandska filmska trofeja) nagrade.

OCENA: -4

3 komentarji:

  1. Naj pohvalim odličen blog in recenzije - zelo osvežujoče, med njimi naslovi, ki jih seveda ne poznam in o katerih ni mogoče brati nikjer drugje. Bi pa prijazno in dobronamerno predlagal, da razmisliš o malce drugačni barvni shemi ali pa vsaj barvi ozadja, črne črke na sivi podlagi je precej naporno brati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za besede. Enako velja tudi za tvoj blog, katerega redno spremljam.
    To s podlago slišim mnogokrat. To je zdaj že tretji barva. Sedaj je že prepozno, da bi preklopil na belo podlago, ker bi potem posamično moral spreminjati barve za vsako oceno pri filmih.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ampak tale svetlo siva zdaj je much better. Kul. :)

    OdgovoriIzbriši