sreda, 14. oktober 2009

Anvil! The Story of Anvil


Naslov: Anvil! The Story of Anvil - Leto: 2008 - Država: ZDA - Žanr: Dokumentarni, Glasba - Dolžina: 90 min. - Režija: Sacha Gervasi - Igrajo: Steve "Lips" Kudlow, Robb Reiner -
imdb

“Koliko skupin pa ostane skupaj 30 let?”, se sprašuje Slash, kitarist Guns N' Roses. Rolling Stonesi, U2 in … Anvil. Kanadska Heavy Metal skupina, ki je v svoji karieri imela le en uspešen album. Album je sicer klasika. Vplival je na mnoge poznejše bende, celo na veliko četvorko - Slayer, Anthrax, Megadeth in Metallico. Vse te skupine so postale znane in bogate, le Anvil je ostal zadaj. Daleč zadaj.
Od albuma Metal on Metal je minilo čez 20 let, pa vendar dva najboljša prijatelja, ki sta vso to stvar tudi začela pri 14-tih letih, še vedno verjameta in upata, da se bo njihovo trdo delo in ljubezen do glasbe končno poplačalo. Na vrnitvi do vrha Heavy Metala jih je spremljal režiser Sacha Gervasi, tudi sam ljubitelj te skupine.
Ta dva prijatelja sta pevec/kitarist Steve "Lips" Kudlow in bobnar Robb Reiner. Oba stara že čez 50 let. Družinska človeka, s potrpežljivi ženami in bednimi službami, ki jih ne marata. V tem času, po njihovem uspehu, so izdali že nadalnjih 12 albumov, vendar za njih nihče ne ve. Razen tistih najbolj vernih fanov, po katerih so Anvil napisali tudi komade. Brez založbe, brez pravega managerja, brez producenta, ki bi jim posnel dobro metalsko ploščo… jep, dobri stari Heavy Metal.
O turneji, ki so jo v evropi doživeli člani benda, vam lahko zapoje vsak lokalni bend. Igranje v beznicah, v halah katere sprejmejo 10.000 ljudi + župan se zbere le 178 čupažov, brez plačila zaradi zamude… prava polomija. No, “Lips” še je vedno optimističen “na turneji je šlo vse narobe, ampak bila je vsaj turneja, na kateri je lahko šlo vse narobe.”
Že po prvih minutah nam “starčka” priraseta k srcu. Ob njuni vdanosti in posvečenosti glasbi veš, da lahko gre le za čistokrvnega rokerja. Proti koncu, ko skupini le uspe posneti dobro zveneči metal album, upaš ter potihem moliš na najboljše. In ko dobita klic iz Japonske, kamor so povabljeni na velik koncert, si kakor Lips želiš polno dvorano in dober koncert. Še enega razočaranja metalsko srce ne bi preneslo.
V mnogih primer se ti vedno znova pred očmi pojavi kultni film This Is Spinal Tap. Ampak tisto je bil mockumentarec, Anvil je resnično življenje. Ko kamera spremlja člane, kako po ozkih hodnikih stopajo proti odru, se že ustrašiš – pa ne bodo se sedaj še izgubili?
Dokumentarec, ki je obvezen za vse ljubitelje tovrstne glasbe in za vse, ki bi vsaj malo radi razumeli tistega, ki še pri 50-tih vedno nosi dolge lase. Jaz jih nosim že 20 let in jih bom celo življenje.

OCENA: +4

2 komentarja:

  1. http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/06/16/zakaj-rokerji-nikoli-ne-oplesijo/

    OdgovoriIzbriši
  2. hehe, imaš prav. No, tudi pri meni še kar dobro kaže. Imam pač dobre gene.

    OdgovoriIzbriši