torek, 27. oktober 2009

My iz budushchego


Naslov: My iz budushchego - Leto: 2008 - Država: Rusija - Žanr: Avantura, Vojna, Fantazijski, Drama - Dolžina: 110 min. - Režija: Andrei Malyukov - Igrajo: Boris Galkin, Yekaterina Klimova, Danila Kozlovsky, Sergei Makhovikov, Dmitry Volkostrelov - imdb

My iz budushchego ali po naše Mi (smo) iz prihodnosti je ruski teen-film (samo poglejte si ta poster – strah in trepet vsakega ljubitelja dobrih filmov). Coming-of-age zgodba, ki za svoje odraščajoče like, mora prepotovati skoraj 70 let nazaj, da bi na koncu končno postali veliki. Otroci v sodobni Rusiji so namreč pozabili na heroje, na osvoboditelje, na velikega Stalina, ki so pomagali odstraniti in premagati zlo med drugo svetovno vojno. Premalo je spoštovanja. Ali kot pravi vsak ponosen pripadnik JNA: “moral bi si probati vojsko, pa bi vedel kaj je življenje…”.
Najboljše prigode Zvitorepca, Lakotnika in Trdonje so bile prav tiste, kjer so se skupaj odpravili v tisto luknjo med skalami, zavrteli svojo uro in odpotovali v želeni čas ali pa pristali pač tam, kjer se je ustavil kazalec. Nikoli niso vedeli kaj jih čaka, le eno je bilo sigurno – svet je drugačen kot sedaj doma.
No, prav takšno uro oz. v tem primeru skrivnostno časovno luknjo so našli tudi štirje mladi prijatelji. Amaterski Tomb Raiderji, le brez Lare Croft. Na lovu so za izgubljenim zakladom - ostanki orožja, medalj, nožev… Kajti prav na tem zeleniku ob jezeru, se je leta 1942 odvijala krvava bitka med Rusi in Nemci. Po prekopavanju se najde dobro ohranjen bunker in še preden na tržnici pokasirajo za nemški Glock, se že znajdejo v preteklosti. Prav v tem letu, prav v rovih ob tem bunkerju. No, še dobro, da se znajdejo na Ruski strani, kjer sprva seveda veljajo za dezerterje ali vohune. “Nekaj pač so, če pa nagi kot Terminatorji, stojijo tukaj v vrsti”, si mislijo ruski častniki. “Hja, Rusko znajo, potem pa jih pošljimo v akcijo, bomo videli kako ljubijo svojo domovino…”. Eden pomisli na svoje izkušnje iz Call of Duty, drugi na mlado bolničarko, tretji – moderni neonacist, pomisli na svoje kamerade, pri tem pa skriva svojo kljukasto tetovažo, četrti pa bi rad le rapal ob zvokih harmonike. Vsi pa bi radi čim prej odšli nazaj domov.
Še dobro, da so si fantje iz šolskih klopi odnesli vsaj nekaj, kar jim daje moč in upanje – Rusija na koncu zmaga.

OCENA: +2

Ni komentarjev:

Objavite komentar