sobota, 17. oktober 2009

Adoration


Naslov: Adoration - Leto: 2008 - Država: Kanada - Žanr: Drama, Misterij - Dolžina: 100 min. - Režija: Atom Egoyan - Igrajo: Arsinée Khanjian, Scott Speedman, Rachel Blanchard, Devon Bostick, Kenneth Welsh - imdb

Včasih lahko pusti tudi tista najbolj nedolžna laž svoje posledice. Ni slučajno, da o tem obstajajo mnogi modri pregovori… No, ta laž, ki jo je Simon razglasil pred svojim razredom niti ni tako nedolžna. Svojega očeta je razglasil za terorista. Še pred njegovim rojstvom, bi naj ta monster nastavil past njegovi mami, ko jo je s kovčkom poln eksploziva poslal na letalo, katero naj bi letelo v sveto deželo – Izrael.
Je res vse to le plod bujne domišljije najstnika ali le resnica, katero je Simon pred kratkim izvedel od svojega umirajočega dedka? Atom Egoyan, med drugim avtor tudi odličnega The Sweet Hereafter, se tukaj sprašuje o mnogih stvareh. Predvsem političnih povezano z vero. Nekaj odgovorov je avtor spregovoril preko drugih. Ta novica o črni preteklosti Simonovih staršev se pojavi tudi na internetu. V video kotičku, kjer mladi modrujejo o tem kaj je prav in kaj je narobe. Zelo podobno tistemu, ko se po ogledu pikantnega filma odpre tema na forumu, kjer vsak predstavi svoj pogled na določeno tematiko. Je oče mučenik, ki verjame v prave odločitve ali le strahopetni morilec?
Vendar vse to je le tiha kritika Egoyana na intimnost interneta. Prava sporočila je avtor pošiljal preko svojih karakterjev. Preko učiteljice francoščine, ki je vso to zadevo tudi zagnala, pa do Simonovega strica, ki je po tragični smrti Simonovih staršev sam vzgajal svojega nečaka. Kdo je tu mučenik in kdo strahopetec?

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar