petek, 30. oktober 2009

Pour elle


Naslov: Pour elle - Leto: 2008 - Država: Francija - Žanr: Triler, Krimi, Drama - Dolžina: 96 min. - Režija: Fred Cavayé - Igrajo: Vincent Lindon, Diane Kruger, Lancelot Roch - imdb

V katero smer se naj odvija film, kjer nekoga po nedolžnem obtoži umora? V mnogih, bi se v stilu Poirota, odvijal v iskanju pravega zločinca. Ne Pour Elle. Obtožena je Diane Kruger. Zaljubljena žena, ki se s svojim možem še vedno poljublja kot kakšna najstnica. Zakaj pa ne, vzrokov za srečo v življenju imata dovolj. Majhen otrok, dobra služba… Vse to do dne, ko v stanovanje vdre policija in aretira Krugerovo. OK, mogoče bo tiste vrste “sodiščni” film, kjer zavzeti odvetnik reši nedolžnega pred dolgoletno ječo? Ne Pour Elle. Njenemu možu, odličnemu Vincent Lindonu, ne pomagajo niti odvetniki, niti privatni detektivi. Dokazi za umor svoje šefice so dokaj trdni.
Kot v zelo podobnem in prav tako dobrem trilerju Ne le dis à personne, je zopet povprečni Francoz tisti, ki se mora preobraziti. Iz navadnega možakarja se mora spremeniti v kriminalca, v moža s pištolo. V moža, ki je pripravljen iti do konca. Kajti minila so že tri leta, odkar je žena priprta. Oddaljitev s svojim sinem, ki svojo mamo sploh ne pozna, je za Krugerjevo vedno bolj boleča. Še nadaljnjih 20 let ne bo zdržala. Potrebno bo ukrepati. Iti v ekstreme. “Hmm, kaj če bi naredil en Prison Break po francosko”, pomisli Landin.
Spomnite se nekaj Heist klasik, kjer je bolj zanimivo opazovati protagoniste pri načrtovanju, kot pa pri samem ropu. Takšen je tudi Pour Elle. Za perfekten pobeg, bo potrebna dobra študija. Nabaviti ponarejene papirje, veliko količino denarja, planirati načrt pobega… vse to Landin počne, pri tem pa vedno bolj brede v zaporno celico, kot pa na samotni, sanjski in varen otok, kjer družine po begu nihče več ne bo našel.

OCENA: +4

1 komentar: