torek, 6. oktober 2009

Trick 'r Treat


Naslov: Trick 'r Treat - Leto: 2008 - Država: Kanada, ZDA - Žanr: Komedija, Grozljivka - Dolžina: 82 min. - Režija: Michael Dougherty - Igrajo: Anna Paquin, Brian Cox, Dylan Baker, Leslie Bibb - imdb

Noč čarovnic je praznik, kjer se spremeniš v najbolj grozno podobo. V masko, katera ti nanese največ strahu. Zadnji dan v oktobru ima svoja pravila. Dvorišče se okrasi z bučami, otroci oblečeni v maske prosijo sladkarije, ponoči se zavrti Carpenterjeva klasika Halloween. Vsaj tako je v Ameriki. Pri nas imamo le ubogi pust.
No, Michael Dougherty režiser tega filma, katerega je skrivnostna konspiracija oddaljila od kinodvoran, se je odločil spremeniti tisto zadnje pravilo. Priznajmo, film Halloween nima veliko skupnega s čarom tega običaja. Vsaj ne rimejki, ki se še vedno množično razmnožujejo. Rob Zombie – namesto da snemaš glupa nadaljevanja, bi moral biti to ti, ki bi posnel ta film.
Noč čarovnic ne časti le serijske morilce. Je dan vseh izmečkov. Od volkodlakov, vampirjev, zombijev, psihopatskih morilcev, mumij pa do duhov preteklosti. In prav vsem se je poklonil Michael Dougherty v teh zgodbicah nočnih mor, povezanih med seboj. Vse to se dogaja v manjšem mestecu v Ohiu, seveda na dan čarovnic. Kaj več bi o sami zgodbami bilo nesmiselno govoriti. Le užitek bi pokvaril. Poleg samih zgodb, ki so na hipe srhljiva, smešna, krvava ali morbidna, je film predvsem presenetil s svojo tehnično dovršeno vizualnostjo. Kot će bi imel na voljo denar, ki ga imajo producenti »serije« Saw. Poleg vseh teh klasičnih monstrumov je Dougherty dodal še svojega. Majhnega »fantka«, z vrečo preko glave imenovanega Sam. Sam izgleda, kot če bi prišel iz naslovnice novega »Korn« albuma. Prava maska. To kar je božiček, dedek mraz ali velikonočni zajec je postal v hipu tudi Sam. Simbol Halloweena.
Obstajajo bolj grozni, obstajajo tudi bolj globoki hororji, ampak tisto zadnje pravilo je Doughertyu vseeno uspelo spremeniti. Če si za božič zavrtimo klasiko It's a Wonderful Life, za Velikonočne praznike klasiko Ben Hur, se bo od zdaj naprej na Noč čarovnic zavrtela klasika Trick ‘r Treat.

OCENA: 4

2 komentarja: