nedelja, 11. oktober 2009

Is Anybody There?


Naslov: Is Anybody There? - Leto: 2008 - Država: VB - Žanr: Drama - Dolžina: 95 min. - Režija: John Crowley - Igrajo: Michael Caine, Bill Milner, Anne-Marie Duff, Elizabeth Spriggs, Leslie Phillips, Sylvia Syms - imdb

“Kaj če bi posneli film, kjer postaneta 10-letni fant poln domišljije in zagrenjeni starček najboljša prijatelja? Film, kjer bi oba ugotovila, da je v dvoje lažje? Skupaj bi si pomagala najti novo pot v njunem naslednjem koraku življenja…”
Če prideš s tako “originalno” idejo do studijskih šefov, bi verjetno prvo od varnostnika, ki bi stal tam za vrati, pokasiral en direkt v levi del podbradka, šele potem bi se veljaki spraševali – kaj se ti je zmešalo? “Kot da že ne bi bilo dovolj tega sranja!” V takem primeru mora filmski ustvarjalec hitro ponuditi odgovore. Nove načine, zanimive lokacije in originalne like. Če vse to ne pomaga, še vedno lahko rečeš: “V njem bo igral tudi Michael Caine.”
John Crowley, režiser solidnega Boy A in dosti boljšega ter veliko bolj spregledanega filma Intermission, se je tukaj spomnil na družino skupaj z njihovo veliko hišo. In ker imajo tako veliko hišo, bodo sobe dajali v najem. Vendar ne drugim družinam ali popotnikom. Ne, družinska hiša se spremeni v dom starejši občanov. In ker ti prostori bolj spominjajo na mrtvašnico kot pa na družinsko okolje, je fant z imenom Edward seveda obseden s smrtjo. Zanimajo ga le duhovi, duše in vse kar je pač povezano s tistim, kar se dogaja po smrti. Pod posteljah najbolj obetavnih kandidatov ima celo nastavljen kasetofon, s katerim upa ujeti tiste zadnje trenutke, ko duša zapusti telo. Ja, enega čudaka že imamo, sedaj je na vrsti drugi. Caine je star 76 let (v realnem življenju). Toliko še ni bil star v nobenem filmu. Kajti tudi tukaj v filmu je star 76 let. No, vsaj tako izgleda, ko po smrti svoje žene prispe v Edwardovo hišo. Caine je neprijazen in jezen možakar. Je bivši čarovniški mojster z avtom, kateri izgleda kot če bi v njem prodajal sladoled. Tako Edward kot Caine sta odpadnika. Odpadniki se pa po navadi združijo skupaj. Nazadnje sta tu še Edwardova starša. Oba nezadovoljna s svojim trenutnim zakonskim stanjem. Poleg teh starčkov sta oba še najbolj mrtva.
Crowley se je s svojimi idejami trudil, vendar se je za dokajšno mero gledljivosti na koncu vseeno moral zahvaliti M. Cainu. Caine pa svojemu veliko mlajšemu partnerju, ki mu je s svojo odlično igro vedno bil kos. “Čez nekaj let boš ti igral v rimejkih mojih filmov in Jude Law.”

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar