ponedeljek, 12. oktober 2009

Ricky


Naslov: Ricky - Leto: 2009 - Država: Francija, Italija - Žanr: Drama, Fantazijski - Dolžina: 90 min. - Režija: Francois Ozon - Igrajo: Sergi Lopez, Alexandra Lamy, André Wilms, Mélusine Mayance, Arthur Peyret - imdb

Kako je to mogoče, da lahko en režiser tako hitro izgine v pozabo? Režiser, ki je še pred leti veljal za enega največjih. S svojim stilom nas je François Ozon vse navdušil. Po 8 femmes in Swimming Pool-u, celo tako, da s(m)o vsi hoteli še več. Po pregledu prejšnjih mojstrovin smo ugotovili, da je bil še boljši. Od psihološkega Sous la Sabla, do “gledališkega” Gouttes d'eau sur pierres brûlantes, pa do moderne, meni zelo ljube “Janko in Metka” pravljice Les amants criminels. Po enem majhnem kiksu, kot je to bil Angel, so na Ozona skoraj vsi pozabili. O tem, da je letos posnel celo dva filma, se nikjer ne govori. Ricky se je prvič predvajal na letošnjem Berlinskem festivalu, kjer pa je prejemal mešane kritike. Bolj slabše, kot dobre...
V prvem kadru, nas je hotel Ozon zelo zmesti. Hotel nam je vriniti socialno dramo. Dramo delavnega razreda. Mož-žena-otrok dramo. To smo sicer dobili, ampak le v prvi polovici filma. Spojlal ne bom. Dovolj bo, če pogledate le pod “žanr”, kjer je poleg drame zapisano tudi “fantazijski”.
Katie, samska mati 7-letne deklice Lise, je zaposlena na tekočem traku v neki kemični firmi. Že prvi dan, ko spozna novega prišleka iz Španije Paca, se njuna pavza konča na stranišču. “Srala” sta, ampak ne dreka. Ozon nekaj mesecev preskoči in že se znajdemo v bolnišnici, kjer Paco in Lisa čakata na porod fantka. Ko Lisa predlaga ime Ricky, jo Paco vpraša, če je to lik iz risanke. Hmm… No, dojenček je tu. Zdrav, le malce preveč jokav.
In tako se Ozon posveča tej drami zelo oddaljeno. Počasi in mirno opazuje klasični razvoj družine, kot bi ga to snemal Ken Loach ali Mike Leigh. Vse do 40-te minute (sem pogledal na display), ko se začne pravi “Ozon".

OCENA: +2

Ni komentarjev:

Objavite komentar