nedelja, 18. oktober 2009

Skin


Naslov: Skin - Leto: 2008 - Država: VB, Južna Afrika - Žanr: Drama, Biografija - Dolžina: 107 min. - Režija: Anthony Fabian - Igrajo: Sophie Okonedo, Sam Neill, Alice Krige, Ella Ramangwane - imdb

Baje obstaja mnogo primerov, kjer se belemu paru rodi črni otrok. Krivi so predniki, katerih barva se je skrivala dolge generacije globoko v genih svojih naslednikov.
“Vsak Afričan ima črno kri, tudi beli Afričan”, se zagovarja odvetnik v tem filmu. Hja, tudi M. Jackson ima dva čista arijska otroka. Vzroke za rdečkaste lase mlajšega angleškega princa Harrya, so zgodovinarji našli nekje v srednjem veku. No, tu so razlogi bolj jasni. Pri prvem je razlog v barvi kože donatorja semen – belca, v drugi pa v kurvariji princese Diane s svojim učiteljem jahanja…
Skin je resnična zgodba nekega para, kateremu se prav to zgodi v najbolj neprimernem prostoru in času. V Južni Afriki v času apartheida. “Najina hčerka je bela”, trdita, medtem ko foter drgne črno barvo z obraza deklice Sandre.
Zakoni so jasni. Črna polt ne spada v elitne šole. Ampak Sam Neil, oče dekleta se ne da. Z M. Streep je že enkrat dokazoval, da je dingo pojedel njegovega dojenčka in tudi tokrat bo dokazal pravo barvo kože svojega otroka. Uspešno. Sandra je izobražena, zato lahko preskočimo nekaj let. Sedaj je Sandra že velika. Zrela za moške. Za belce? Eh, kje pa. “Samo črnca mi ne vozi domov!”, se dere oče, gledalec pa medtem pomisli na Neilov defekt barvne slepote ali zagrenjenosti do črncev, katere je moral doma prenašati celo življenje. Kajti tudi tretji otrok je črn in vse to po resničnih dogodkih! Pri tem so pomisleki tudi glede vernosti mame: “Kaj če je kriv poštar?”
No, Sandra izbere črnca pred svojo družino. Vendar tudi ta kaj hitro spozna realnost. “Njena koža je hudič.”, dahne mož, si nekaj spije in zapoje, medtem ko “belka” zabija žeblje za novo hišo.

OCENA: -3

Ni komentarjev:

Objavite komentar