petek, 23. oktober 2009

The Damned United


Naslov: The Damned United - Leto: 2009 - Država: VB - Žanr: Biografija, Šport, Komedija, Drama - Dolžina: 97 min. - Režija: Tom Hooper - Igrajo: Michael Sheen, Timothy Spall, Colm Meaney, Jim Broadbent, Stephen Graham, Peter McDonald-
imdb

Brian Clough je eden najboljših angleških trenerjev, ki jih angleška reprezentanca nikoli ni imela. Ali kot sam pravi: “ne bom rekel, da sem najboljši trener v državi, sem pa na vrhu”. Njegovi največji uspehi so bili v začetku 70-tih. Takrat, ko se je igral še pravi moški nogomet. Ko je bil pretep na igrišču nekaj vsakdanjega. Ko še nogometna igrišča niso poznala ultra natreniranih, zdravih atletov.
Smo v letu 1969. Brian Clough – mladi, gobezljavi trener kluba Derby County, kateri se v drugi ligi bori za obstanek, ima srečo. Žrebanje pokalnega tekmovanja, mu je dodelilo njegov klub. Njegovega trenerja. Zmagoviti Leeds United, s trenerjem Donom Reviem na čelu. Strah in trepet angleških zelenic. Ampak to je naša priložnost, sanja Clough, skupaj z njegovim vernim pomočnikom Taylorjem. Sam se potrudi za topel sprejem prvakov. V slačilnicah vsakemu igralcu gostov nastavi brisačo, pomarančo in pepelnik!
No, tistega večera se za kariero Clougha zgodi nekaj bolj pomebnega. Vzrok, zaradi katerega Clough na vsak način hoče uspeti. Ponižati osovraženi Leeds. Po tekmi, ki so jo kajpak domači izgubili, se slavni trener Leedsa ni želel rokovati s trenerjem domačih, s svojim fanom, s človekom, ki je po tekmi upal na prijateljski razgovor ob kozarčku vina.
Skočimo v leto 1974. Po trinajstih letih, Dan Rivie - oče uspehov Leedsa, zapusti svojo “družino”. Postal bo selektor reprezentance. Njegov naslednik bo B. Clough.
Kamera ujame malo čistega nogometa, pa vendar lahko govorimo o enem najboljšem nogometnem filmu vseh časov. Sicer je film nafilan z mnogimi zgodovinskimi dejstvi, ob katerih se bo najbolje počutil prav tisti, ki se še te dogodke spomni, jih doživel. Torej, predvsem Angleži.
Michael Sheen je tokrat že tretjič upodobil znamenito javno osebnost. Po T. Blairu, D. Frostu, bi za njegovo vlogo karizmatičnega trenerja, lahko govorili kot njegovi najboljši. Takrat je Clough bi prava medijska zvezda. Britanski Brane Oblak – plus uspehi. Še Muhammed Ali ga je izzval na dvoboj šovmenov.
Trije klubi, ki so z Clouhom bili najbolj povezani – D. County (po naslovu v drugi ligi, je takoj sledil naslov v prvi), Nottingham Forrest (dvakratna osvojitev evropskega pokala) in Leeds United (famoznih 44 dni), se sedaj nahajajo v drugi ali še nižji ligi. Logično, manjka jim dvojec Clough/Taylor.

OCENA: +4

4 komentarji:

  1. Pogledal, odličen film s super zgodbo (kakršna je lahko pač samo resničnost), za ljubitelje žogobrca pa itak obvezen mus! :)
    Mimogrede, Brian Clough ima svoja spomenika v rodnem Middlesboroughu in Nottinghamu, trener Derbyja pa je danes njegov sin Nigel.

    OdgovoriIzbriši
  2. Maš na youtubu polno njegovih zanimivih intervjujev (na nekaterih kar precej vinjen)+ tisto z Muhammed Alijem.

    OdgovoriIzbriši