torek, 20. oktober 2009

Assassination of a High School President


Naslov: Assassination of a High School President - Leto: 2008 - Država: ZDA - Žanr: Komedija, Misterij - Dolžina: 96 min. - Režija: Brett Simon - Igrajo: Reece Thompson, Mischa Barton, Bruce Willis, Nick Blaemire, Zachary Booth, Gabrielle Brennan - imdb

Sam naslov nekoliko zavaja. Kot S. Pennov film The Assassination of Richard Nixon, kjer se “atentator” niti ne približa predsedniku. Tukaj gre za politični uboj. Atentat na kariero šolskega predsednika. Na sam vrh vseh šolarčkov, kamor lahko pridejo le najboljši in najlepši. To vemo že iz odlične Paynove satire Election.
Podobno kot v omenjenem filmu, tudi tukaj niso stvari tako resne. Temu okoliš, v katerega je ta film postavljen, enostavno ne dovoljuje. Klasični film noir sreča J. Hughes filme. Vse to na katoliški srednji šoli. Dvojna merila v dvojnih prevarah.
Imamo
Bobby Funka (pazi na izgovorjavo). Frešmena, šolskega piflarja, novinarja, ki bi rad postal novi Woodward ali Bernstein. Po drugi strani je on H. Bogart. Preiskovalec, detektiv (njegov glas čez sliko nas spremlja skozi celotno preiskovanje), ki se nehote znajde v nečem večjem, kot je to le navaden portret predsednika šole, kateri bi naj bil objavljen v šolskem časopisu.
Nekdo je iz trezorja ukradel testne naloge. In ker bi rad naš Funke čez leta potopil tudi B. Obamo, v članku obtoži predsednika krajo teh testov. Politična kariera gre po gobe. No, ker pa vsak dober film noir potrebuje obrate, začne tudi tukaj smrdeti. V igro vstopi namreč Femme Fatale. Lepotica, ki zmeša glavo vsakemu najstniku, tudi Funku. Po drugi strani je ta usodna ženska bodoča kraljica proma. Zvezda šole, dosegljiva le predsedniku ali popularnem quaterbacku.
Ne manjka niti višji inšpektor oz. zajebani upravitelj zapora, kar je v tem primeru ravnatelj Kirkpatrick. Vojni veteran, kateremu se še pred očmi vedno znova pojavljajo možje zaviti v ruto. Jep, imamo vse. Mešanje žanrov okusno kot mešano meso na ža(n)ru.
Imamo šolski pripor, ki zgleda kot Alcatraz, kjer “obsojenci” izkoristijo tistih 5 minut pavze z dvigovanjem uteži. Imamo “globoko grlo” v podobi 10-letnice z liziko, katera namesto plačila za umazane skrivnosti zahteva plišasto igračo.
Izvrstno izpeljana kombinacija zvrsti, kjer nas ne moti niti to, da se atentati izvršujejo s puško za paintball. Ali kot pravi nekdo na forumu: “odlični film noir, kjer cigarete zamenjajo žvečilni gumiji”.

OCENA: +4

1 komentar:

  1. Kot ljubitelj noira in 80s najstniških dram/komedij moram povedat, da mi ta film nikakor ni potegnil. Zdi se mi kot da mu do obeh žanrov manjka še veliko. Strinjam se z večino napisanega, film mi pa vseeno pogori pri entertainment faktorju. Ni Postman, ni Ferris Bueler...
    -3

    Sicer izredno zanimiv blog in dober presek dogajanja na indie sceni :)

    OdgovoriIzbriši