sreda, 28. oktober 2009

Bride Flight


Naslov: Bride Flight - Leto: 2008 - Država: Nizozemska - Žanr: Drama - Dolžina: 130 min. - Režija: Ben Sombogaart - Igrajo: Karina Smulders, Waldemar Torenstra, Anna Drijver, Pleuni Touw - imdb

O, glej ga – Rutger Hauer! Tudi on se vrača domov. V domačo, nizozemsko produkcijo. Ampak Hauer je že star dedec. Njegova kariera gre proti koncu. Zato, simbolično, se v tem filmu pojavi le kot mrtvec. Njegov lik namreč umre po treh minutah filma. Za pomanjkanje denarja pri honorarju ne bi mogli govoriti, saj gre za enega najdražjih Nizozemskih filmov vseh časov. Te ogromne produkcijske denarje pa lahko dobi le sinek kakšnega politika ali pa režiser, ki je svojo znanje že dokazal – celo pokasiral oskar nominacijo. Z dokazovanjem znanja, bi se sam nekoliko zadržal, kajti de Tweeling smatram, kot enega najslabših nominirancev zadnjih deset let.
Z Bride Flight se je režiser Ben Sombogaard držal zmagovite formule – ženska soap opera, ki se dotakne sedanjosti in preteklosti. In tako je tudi z Hauerjem. Po sedanjosti, ko njegov lik uspešnega pridelovalca vin v Novi Zelandiji umre, se vrnemo v preteklost. V čase, ko še Hauer živi. Kako pa ne, ko je sedaj, ko smo v letu 1953, star šele 20 let. Jep, sedaj je čas za mlade…
Sam plot filma je dolg in žajfniško zakompliciran, zato ne bi razglabljal vsake potankosti. Sprva sem pomislil, da bi filmu namesto Bride Flight lahko bilo naslov tudi “Človek, ki je na hitro podrl tri ženske”, vendar se je Sombogaard raje ustavil pri tisti zadnji. Pri tisti, ki s svojim novim možem ne more imeti otrok. Ena v tem človeku najde svojega princa, druga pa postane noseča. In tako se vse tri po 50-tih letih zberejo na pogrebu svojega “moškega iz letala”.
Tudi Altman je snemal o treh ženskah. Tudi W. Allen je imel svojo plat s Hannah in njenih dveh sester. No, Sombogaard si je rekel “ženske so že v redu, ampak brez moških pa ne gre”.

OCENA: -3

Ni komentarjev:

Objavite komentar