ponedeljek, 5. oktober 2009

Awaydays


Naslov: Awaydays - Leto: 2009 - Država: VB - Žanr: Drama - Dolžina: 105 min. - Režija: Pat Holden - Igrajo: Nicky Bell, Liam Boyle, Stephen Graham, Holliday Grainger, Oliver Lee -
imdb

Awaydays se je znašel v čisto neprimernem času. Prehitro. Statistika nam kaže, da je potrebno miniti skoraj 10 let, preden občinstvo zopet hoče gledati huligane. Letos ni niti nobenega prvenstva v nogometu… Jep, drugo leto bi mogoče bil pravi trenutek.
Med prvimi, če ne prvi, ki se je ukvarjal z “navijanjem” angleških navijačev nogometa, je bil Clarkov film The Firm (1988). Obračuni med navijači klubov, so bili tako krvavi, da nam žoge sploh ni bilo pomembno videti. Kot da bi nam Clarke hotel povedati, da takšni navijači nimajo veze s samimi nogometom. V 90-tih je bil najboljši I.D.. Tukaj je šel policaj pod krinko na tribune. Vlada je hotela vandalizmu na stadionih končno narediti konec. Pazi to. Policist, ki v začetku sploh ni maral nogometa, kaj šele navijanja, se je spreobrnil. To rivalstvo med skupinami, dnevi čakanja na novo tekmo, mu je bilo tako všeč, da je na koncu odvrgel značko, si obesil šal svojega kluba okoli vratu, ter se po tekmi raje mlatil z bejzbolskimi palicami, kot pa pisal dosadna poročila. Nekaj let nazaj smo dobili kar dva podobna filma. Oba kar uspešna. Predvsem online. Logično, od I.D.-ja je minilo kar nekaj let. The Football Factory in Green Street Hooligans sta si bila zelo podobna. Tako podobna, da se niti ne spomnim kateri mi je bil boljši.
No, in zdaj smo dobili Awaydays. Film izmed vseh našteti gre najdlje nazaj. V konce 70-tih. V čase, ko je vladal Punk. Carty, mlad fant, ki živi s sestro in očetom umirjeno življenje, še ni anarhist. Hoče pa postati. In to na vsak način. Všeč mu je, če kdo z noži obračunava na tribuni. Tako kot Elvis, član manjše skupine navijačev imenovanih “The Pack”.
Ja, in tudi Liverpool navijači imajo umetniško dušo. Režiserju Pat Holdenu je huliganstvo le krinka. Motiv za poster. Kajti Awaydays je veliko bolj comin-of-age drama, odkrivanje samega sebe – sem homič ali ne, koliko cigaretov lahko skadim na dan, kdo je boljši – Joy Division ali Ultravox in ali bo Anglija sploh še kdaj svetovni prvak?

OCENA: 2

Ni komentarjev:

Objavite komentar