četrtek, 1. oktober 2009

John Rabe


Naslov: John Rabe- Leto: 2009 - Država: Francija, Kitajska, Nemčija - Žanr: Biografija, Vojna, Drama - Dolžina: 134 min. - Režija: Florian Gallenberger - Igrajo: Ulrich Tukur, Daniel Brühl, Steve Buscemi, Anne Consigny, Jingchu Zhang - imdb

OK, človek je rešil 200.000 življenj. Film si zasluži. Baje je John Rabe bil dober nacist. Če kaj takšnega sploh obstaja? V takem primeru seveda ne moremo mimo Oskar Schindlerja. Kot vemo iz Spielbergovega filma, se je Schindler zavzemal za judovska življenja. Reševal jih je pred plinskimi celicami. Po vojni je v Nemčiji umrl kot siromak in nepomembnež, v Izraelu pa še danes velja za heroja. Ista usoda je doletela tudi “Budo iz Nemčije”, kot Kitajci kličejo njihovega junaka.
Več kot 20 let je John Rabe (Ulrich Tukur) živel v mestu Nanking, kjer je vodil podjetje Siemens. Tik pred ofenzivo Japonske leta 1937, se Rabe pripravlja na odhod. Šefi ga hočejo nazaj domov. Kaj takega kot v Šanghaju, katerega so Japonci pohodili, se tukaj ne more zgoditi. Vseeno je to nemška firma, zaveznica Japonske. Malo morgen, gospod Rabe. Še dobro, da si se v prvem letalskem napadu pokril z zastavo s kljukastim križem, drugače bi bilo že prvi dan po tebi. Bolj prodirajo Japonci v mestu, vedno več je žrtev. Predvsem med civilisti. Rabe, se skupaj z Ameriškim zdravnikom, učiteljico in židovskim diplomatom, odloči pomagati. Ustanovijo “varnostno cono”, v katero vojaki nimajo vstopa. Tako kitajski, kot japonski.
“Kdo pa so ti kitajčki, da bodo nam govorili kaj naj delamo? Mi smo ja zmagovita vojska. Če hočemo rezati glave civilistom, streljati ujetnike ali posiljevati, bomo tudi to naredili. Pa naj se ta nacist na glavo postavi!” In tako so Japonci v kratkem času pobili čez 300.000 ljudi…
Zanimivo, da se letos Nemčija ni odločila poslati tega epskega, herojskega filma, kot svojega predstavnika pri tujejezičnih oskarjih. Ko so zadnja leta vedno pridigali, da je nacizem slab (Nirgendwo in Afrika, Sophie Scholl, Der Untergang), je bila nominacija vedno sigurna. Ob pesmici “„For he is a jolly good fellow“, bi se zjokali vsi člani akademije.

OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar