sobota, 10. oktober 2009

Günesi gördüm


Naslov:
Günesi gördüm - Leto: 2009 - Država: Turčija - Žanr: Drama - Dolžina: 120 min. - Režija: Mahsun Kirmizigül - Igrajo: Cem Aksakal, Cansu Aktay, Sarp Apak, Cezmi Baskin -
imdb

Verjetno bi se sprehodil mimo tega novega Turškega izdelka, kot se to sprehodim mimo mnogih podobnih filmov iz te dežele, če ne bi ta film bil drugačen. Nekaj posebnega. Baje je najboljši turški film leta. Vsaj tako pravijo strokovnjaki, katerim se je film zdel tako dober, da so ga kar poslali v Ameriko, kjer bo svojo državo predstavljal pri naslednjih oskarjih.
No, s Turškimi filmi (razen izjem kot je to Üç maymun) jaz nimam sreče. Nekaj podobnega kot z indijskimi filmi. V produkciji, načinu pripovedovanja in v sporočilih, ki jih filmi hočejo povedati, se turški in indijski filmi ne razlikujejo kaj dosti, zato je moj odpor razumljiv.
Gre torej za klasični epski film. O družini, ki je do nedavnega živela v raju na zemlji. Vsaj tako sami pravijo svoji vasici postavljeni nekje v goratih delih Anatolije. Tam še vedno vlada nemirje med kurdskimi teroristi in turško vojsko. Kot prvo, družini ubijejo sina, ki se je pridružil odporniškem gibanju, kot drugo jim vlada naroči, naj svojo vas zapustijo. Ja, družina nima sreče. Skozi cel film je ne bo imela. Razen takrat, ko se del družine loči in ilegalno emigrira v Norveško. Tam najde nov raj. Še jaz bi šel živet na Skandinavijo, tako dobra propaganda je uspela
Mahsun Kirmizigülu v njegovem drugem filmu. EU je pač najboljša stvar na svetu. Tam tiste, ki si želijo postati novi Salome ne linčajo. Tam tistim, ki imajo nesrečo z otrokom, ne vzamejo lastnih otrok in jih pošljejo v rejo. Tam obstaja novi bog. “Kako je to mogoče? Le bog da in v zameno ničesar ne želi.”, se čudi oče družine.

OCENA: 2

Ni komentarjev:

Objavite komentar