petek, 16. oktober 2009

Pokrajina št. 2


Naslov: Pokrajina št. 2 - Leto: 2008 - Država: Slovenija - Žanr: Triler, Krimi - Dolžina: 90 min. - Režija: Vinko Möderndorfer - Igrajo: Marko Mandić, Janez Hočevar, Barbara Cerar, Slobodan Ćustić, Janez Škof, Jaka Lah, Maja Martina Merljak - imdb

Ko se Sergej vrne na “kraj zločina”, v delavnico, kjer se je obesil njegov mojster Rifle, pogleda proti kavlju in mizi pod njim na kateri se še vedno vidijo ostanki urina. “Aha, ko se je stari obesil, se je poleg še pofcal”. Pri tem prizoru dobiš novo upanje za slovenski film. Okusna ideja…
Takrat so se vsi bližnji pokojnega strinjali, da tukaj gre za samomor. Bilo jim je logično. Navsezadnje gre za slovenski film. Le Sergej je imel feeling… Le on namreč še ve, kaj sta nekaj ur pred tragedijo s svojim učiteljem vlamljanja skupaj počela. Bila sta v akciji. Inkognito, logično. Njun alibi za dolge delavno noči je namreč popravljanje stvari (televizije, štedilniki…?). V resnici sta oba profesionalca. No, bila. Pri ropu neke slike, katera je nekim vredna 10.000 evrov, je mladi vajenec ukradel tudi vroče stvari iz sefa. Pa saj ni vedel kaj počne. Denar, ki se je tako svetil iz tiste votline je bil kakor riba v časopis zamotan v natipkan in poštemplan papir. Papir, ki je vreden več kot slika.
Jep, ta naš Sergej ima dva obraza. Tudi pri ženskah. Ima namreč tri postelje. Eno v svojem stanovanju, drugo pri svoji bodoči ženi, pri kateri se ustavlja le na večerji, tretjo pa pri svoji rdečelaski (lepši in zato tudi nagi), s katero seksa na sredi Mercatorja (aja, pa še eno pri svoji mami…). No, ta papir v katerem so zapisane top secret stvari oz. vse tisto, kar se skozi celi film predvaja na televiziji (masovni povojni pokoli), ki je vedno odprta nekje v ozadju, želi nekdo nazaj. Za vsako ceno. Slovenci so za profi kilerja premehki, pomisli bivši general JNA, zato čefurja sem. “Prinesi mi ta papir nazaj, ne puščaj sledi jaz pa bom medtem lulal v vrečko”.
In res. Vinko Möderndorfer gre tukaj čez trupla. Erotični triler postane teen slasher, pri katerem je morilčeva “maska” njegov srbski jezik.
Pokrajina št. 2 je lansko leto bil naš najboljši film. Tako se je odločila žirija. Zakaj pa ne. Vedno stokamo o naših predvidljivih filmih, kjer so vedno vsi nezadovoljni in tečni. OK, imamo balkanca, imamo pedra, imamo goloto, imamo 90 minut in imamo samomor, ampak hej – mislite, da so člani akademije, kateri si bodo v prihodnjem ogledali ta naš izdelek in ugotavljali, če je dovolj dober za oskarja, že to skapirali? Hja, mogoče bodo na Pokrajino gledali celo kot politični film.

OCENA: -3


Ni komentarjev:

Objavite komentar