sobota, 17. oktober 2009

A nyomozó


Naslov: A nyomozó - Leto: 2008 - Država: Madžarska, Švedska - Žanr: Komedija, Krimi, Drama - Dolžina: 107 min. - Režija: Attila Galambos - Igrajo: Zsolt Anger, Judit Rezes, Sándor Terhes, Ildikó Tóth - imdb

“Kaj si živčen?”, vpraša enooki skrivnostnež. “Ne, moja očesna hiba. Včasih me jebe živec…”, mu mirno kot vedno odgovori Tibor, drugače pomočnik mrtvaškega oglednika. Pravzaprav je to mežikanje edini izliv čustev, ki ga na obrazu prikaže ta ogromen, bradati obritoglavec.
Ne trzne niti takrat, ko mu neznanec, ki sam sebe imenuje Kiklop (razlogi so jasni), ponudi 20.000 evrov za umor nekega možakarja. Ne trzne niti takrat, ko vsake toliko časa obišče svojo mamo na smrtni postelji. In ne trzne niti takrat, ko se mu kelnarca vedno znova nastavlja, za Tiborja pa je dovolj že skupen ogled filma v kinodvorani.
“Zelo čuden si”, mu pravi dekle. Res, zelo čuden možakar. Kot nekdo, ki vsako večer odpira mrtvake, mora tudi biti. In ker je Tibor glaven lik v tem Madžarskem film-noiru, je posledično čuden, pa vendar zelo zanimiv, tudi film. Strangers on a Train prelit s črnim humorjem. Zelo posrečeni, celo originalni so tudi surealni ponazori Tiborovih misli. Vrhunci filma.
Kajti Tibor ponudbo sprejme. Denar rabi za operacijo mame. Delo opravi po patološko, pa vendar se vprašanja pojavljajo. Kdo je ta žrtev? Zakaj ga je moral ubiti? Predvsem pa, kdo je umor naročil? In tako patolog postane preiskovalec…

OCENA: 4

4 komentarji:

  1. Uf,
    Najlažje – če prosiš Domovoja…
    Težje - greš na splinter.hu, in se tam po madžarsko registriraš (sprejme le firefox)

    OdgovoriIzbriši
  2. Cosmopapi, zapeči ti to 2x (pa na podnapise ne pozabi). En kup mojih stripov še moram jutri dvigniti pri tebi. :/

    OdgovoriIzbriši