ponedeljek, 19. oktober 2009

Wojna polsko-ruska


Naslov: Wojna polsko-ruska - Leto: 2009 - Država: Poljska - Žanr: Komedija, Drama - Dolžina: 117 min. - Režija: Xawery Zulawski - Igrajo: Borys Szyc, Sonia Bohosiewicz, Sonia Bohosiewicz, Michal Czernecki, Magdalena Czerwinska - imdb

Dzien Swira velja za Poljake kot eden najboljših in priljubljenih filmov zadnjih let. Z zanimanjem in velikim pričakovanjem sem si ta izdelek pred leti tudi sam ogledal. V filmu spremljamo jeznega možakarja, njegove dolge monologe in ostale blodnje. Ob vsem tem ti postane neugodno. Ne veš, če si nor ti ali vsi Poljaki? Vajen sem vsega hudega, ampak kaj takega še ne.
Po nekaj minutah ogleda filma Wojna polsko-ruska, zopet zelo uspešnega filma na domačih tleh, sem takoj pomislil: “pa ne že spet!” Pa kaj je z vami Poljaki?!“
Priznam, moja koncentracija ob ogledu filma je bila na občutno prenizki stopnji. Razumel sem le toliko:
Silnyja zapusti njegovo dekle, Magda. On, kot vsi ostali liki, so le plod pisateljeve domišljije, zato realnost ne pozna meja. Ob tej novici se Silny požene na psihotični trip v katerem išče ljubezen večje od njegove resnične ljubezni – Magde.
Ko hitrim rezom, bobneči glasbi, stripovskem gobezlanju in psihodelični osvetljavi dodamo še čas, ki je postavljen v ero “post-železna zavesa”, dobimo zmešnjavo, ki so jo vajeni verjetno le Poljski prijatelji (predvsem tisti, ki so prebrali baje zelo dobro knjigo, po kateri je film posnet).
Scene “letečega Poljaka” so bile zabavne in dokaj dobro narejene, vendar teža filma tiči drugje. Ta teža pa je zame pretežka.
Eh, Poljaki. Fuzbal in filme imate zadnje čase za kurac.

OCENA: -2

3 komentarji:

  1. fajn blog, mogoče bi lahko kakšen pred-pregled LIFFEa naredil? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bo še ta teden, če ne, pa sigurno drugi teden.

    OdgovoriIzbriši