ponedeljek, 26. oktober 2009

Goemon


Naslov: Goemon - Leto: 2009 - Država: Japonska - Žanr: Akcija, Fantazijski, Drama - Dolžina: 128 min. - Režija: Kazuaki Kiriya - Igrajo: Yôsuke Eguchi, Takao Osawa, Ryoko Hirosue - imdb

Sin City velja za najboljši “stripovski” film. Prvi je ujel tisto atmosfero, ki ga lahko prinaša le strip. Za Goemon bi lahko rekli, da je najboljši “manga” film vseh časov. Za njega sicer ne moremo reči da je prvi, saj nam je režiser Kazuaki Kiriya že v svojem prvencu nakazal svojo ljubezen do anime in mange. Casshern sicer ni imel na voljo denarja, kot ga je to imel Goemon, vendar je svoje ljubitelje našel po vsem svetu.
No, Goemon ima denar. Za japonske razmere verjetno kar precej. Film zgleda kot ogromna video igra. Kot vsi deli Final Fantasya skupaj preneseni v tiste čase, ko so še živeli heroji. Ko so Shinobiji in Ronini in ostali “samuraji”, letali po zraku in s svojim mečem presekali svoje nasprotnike na dve polovici.
Tudi Goemon je junak. Kot Zorro v Mehiki ali Robin Hood v Angliji. Zamaskiran, vedno v klinču zatiralcev in velik ljubitelj množic. Kot vsak epska zgodba vključuje tudi Goemon vse elemente, ki jih ta žanr potrebuje. Mogoče jih celo preveč. Vsaj zame. Pa vendar mi ob vsakih junaških prigodah, ki smo jih neštetokrat lahko videli že v podobnih filmih, vedno znova zastane dih ob pogledu na to veliko modro ozadje, ki so jo potem računalniški mojstri spremenili v pisano barvanko vojne med dobrim in zlim.
Ker sam nisem velik ljubitelj popularnih zadev iz Japonske, mi ostanejo le efekti. Za nekoga, ki pa brez mang ali animov ne more živeti, pa bi Goemon lahko bil najboljši film vseh časov.

OCENA: -3

Ni komentarjev:

Objavite komentar