torek, 9. februar 2010

Van Diemen's Land


Naslov: Van Diemen's Land - Leto: 2009 - Država: Avstralija - Žanr: Avantura, Triler - Dolžina: 96 min. - Režija: Jonathan auf der Heide - Igrajo: Oscar Redding, Arthur Angel, Paul Ashcroft - imdb

Že od prvega kadra naprej nas odlična kamera popelje v sivi, deževni pragozd avstralske Tasmanije. V mrtvo točko, kamor ni poti niti naprej, niti nazaj. Prav zaradi tega se je v 19. stoletju veliko obsojencev iz Anglije pošiljajo prav tja. Narava je bila najboljši čuvaj. Tega se je osem obsojencev zavedalo, a vseeno tvegalo.
Pobeg je bil lahek. “Kam boste šli? Tam zunaj ni ničesar!” se še z zadnjimi močmi dere stražar, katerega zaporniki z lahkoto obvladajo. Prepozno. Odločilen korak je narejen. Skupina bradatih anti-junakov se brez-orientirano poda svoji usodi nasproti. Škoti, Irci in Angleži skupaj na poti do svobode. Hrane je dovolj le za nekaj dni. Lakota je tako velika, da se režiser sploh ne ukvarja z zasledovalci. Smrtno obsodbo so zaporniki že podpisali s pobegom.
Odlični igralski kader naredi vso to atmosfero nemoči še toliko bolj pristno. Ko se še v prvih dneh možje hrabrijo s pesmimi in modrostmi, se iz dneva v dan v glavah poraja vprašanje: koga bomo pa danes pojedli? Kdo izmed nas je najšibkejši člen?

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar