petek, 19. februar 2010

Kolme viisasta miestä


Naslov: Kolme viisasta miestä (Three Wise Men) - Leto: 2008 - Država: Finska - Žanr: Drama - Dolžina: 105 min. - Režija: Mika Kaurismäki - Igrajo: Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka, Irina Björklund - imdb

Ste se kdaj spraševali, kje za vraga so se tisti trije opiti Finci potikali, preden so v Night on Earth vstopili v taksi voznika Mike? Kaj je privedlo te možakarje do tega, da so hoteli pozabiti sedanjost? OK, nekaj odgovor nam je Jarmusch takrat razložil, a še vedno premalo, da bi ugotovili razloge za največjo stopnjo samomorov Fincev v celi Evropi. In kdo bi nam to bolje lahko razjasnil, kot sam Finec, ki se hkrati piše še Kaurismaki? Hja, boljši bi bil le človek, ki bi mu ime bilo še Aki. No, ne smemo biti preveč pohlepni. Tudi starejši brat znamenitega režiserja bo dober…
Božič je rezerviran za družino. Jep, tudi na Finskem. Problemi nastanejo takrat, ko družine nimaš. Ko imaš le stare prijatelje, ki so zabredli še bolj globoko, kot si zabredel sam. Kaurismaki je v naslovu povedal, da so njegovi trije možje “modri”. Razočarani, osamljeni ali jezni so besede, ki bi se prilegale bolj.
Po dolgem letu pokliče Matti svojega prijatelja ter oznani veselo novico, da je pravkar postal oče. “Trenutno se ukvarjam z nečim pomembnim…” se na drugi strani izgovarja fotograf na Mattijevo vabilo v gostilno. Hmm, človek je imel prav. Pitje strupa je res nekaj pomembnega. Na poti do karaoke bara, se jim pridruži še tretja zguba, kateri se je še nekaj trenutkov prej ob truplu svoje ex-žene pretepal s svojim sinom.
No, v vodki je resnica in tako se začne pretresljiva izpoved trojice, ki jo v tragiki lahko prekaša le zgodba šoferja o njegovem drobcenem nerojenem otroku.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar