ponedeljek, 8. februar 2010

Kærestesorger


Naslov: Kærestesorger (Aching Hearts) - Leto: 2009 - Država: Danska - Žanr: Drama - Dolžina: 117 min. - Režija: Nils Malmros - Igrajo: Anni Bjørn, Ida Dwinger, Thomas Ernst - imdb

S svojo avtobiografsko coming-of-age zgodbo, je Nils Malmros leta 1981 posnel enega najboljših Danskih filmov.V Kundskabens træ je spremljal svoje odraščajoče junake od 7. do 9. razreda, kjer so se spopadali s tipičnimi težavami vsakega najstnika v 50-tih letih prejšnjega stoletja.
Danes, skoraj 30 let pozneje bi se za
Kærestesorger lahko govorilo, kot o nekakšnem nadaljevanju omenjenega filma. Seveda to ni, pa vendar imata oba filma veliko skupnega. Malmros je dogajanje postavil le za nekaj let naprej. Pri tem pa zopet opazoval najstnike v času odraščanja, zaljubljenosti, prvih seksualnih izkušenj ter šolanja.
Kærestesorger se zato gleda, kot če bi bil posnet po popularni mladinski knjigi, za katero se je vedno smatralo, da je ni mogoče posneti.
V ospredju sta parček Agnete in Jonas, ki v teh norih letih še ne moreta biti prepričana v svojo ljubezen. Perioda treh let je dolga in za najstnika se ta čas vleče v nedogled. Verjetno se je prav zaradi tega Malmros odločil posneti maksimalno realnost. Čeprav povzame zadnja tri leta šolanja, mu njegovih igralcev ni bilo potrebno umetno postarati. Film je namreč snemal kar tri leta. Igralcu so torej skupaj rasli s svojimi liki, pri tem pa vedno imeli v mislih – mogoče bo tudi ta film čez 30 let postal kulten?

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar