petek, 5. februar 2010

Storm


Naslov: Storm - Leto: 2009 - Država: Nemčija, Danska - Žanr: Drama, Krimi - Dolžina: 105 min. - Režija: Hans-Christian Schmid - Igrajo: Kerry Fox, Anamaria Marinca, Stephen Dillane, Tarik Filipović - imdb

Nemec Hans-Christian Schmid si je s kvaliteto svojih dosedanjih filmov (Lichter, Requiem) zaslužil licenco za angleščino. Dovolil si je posneti evropski film, kjer govori vsak Nemec, Srb ali Bosanec angleško. Logično, v Haaškem sodišču, kjer sodijo vojnim zločincem, je to uradni jezik. Edini, ki ta jezik vedno ne razume je obtoženec. Tako Milošević, kot Goran Đurić, katerega Španci ujamejo skritega v svoji vili ob plaži.
Heh, tudi tu ni pomagalo menjavanje SIM kartic. Iz toplega na hladno. Po treh letih sedenja se je sedaj končno našla priča, ki bo potrdila sum vojnih zločinov Đurića. No, priča je hotela le “zmago dobrega”, zato se kmalu zaplete v laži, ki privedejo tožbo na sam začetek. Sojenje Đurića je res postavljeno na začetek, medtem ko je priča naredila svoj konec z obešanjem v hotelski sobi.
Logično, za tožilko je sedaj ta stvar postala osebna. Pojavi se celo na pogrebu, kjer sreča sestro samomorilca. Sestro, ki trenutno živi lepo življenje v Berlinu in ki hoče grozote vojne pustiti za sabo. Tožilki je takoj jasno – ta ženska ve več, kot to prizna. Vidi 15 letno zanikanje, ki čaka na izbruh.
Za Srbe so seveda ti zločinci junaki, zato se vedno najde nekdo, ki tožilki ali novi priči grozi ali le opomni, da so zakoni v Srbiji drugačni. Ne samo v Srbiji, tudi v Haagu. Politična paranoja seže tudi do samega vrha. Po Schmidovo se tudi tukaj obe strani dogovorita. Vi delajte za nas poceni, mi pa bomo vaše junake le nafockali po riti. Musliman pa zopet potegne ta kratko…

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar