ponedeljek, 22. februar 2010

Flickan


Naslov: Flickan (The Girl) - Leto: 2009 - Država: Švedska - Žanr: Drama - Dolžina: 95 min. - Režija: Fredrik Edfeldt - Igrajo: Blanca Engström, Shanti Roney, Annika Hallin- imdb

Flickan se je lansko leto predvajal na mnogih mednarodnih festivalih mladinskega in otroškega filma. V dobro otrok upam, da je bilo gledalcev čim manj. Pa ne zato, ker glavna junakinja spominja na mlado Carrie in zaradi katere sedaj vemo, kaj se je s Sissy Spacek dogajalo, ko je bila stara deset let.
Ta redkobesedni prvenec Fredrik Edfeldta ima z otroškim družinskim filmom toliko skupnega, kot so ga imeli podobni George Washington, Stella ali Ratcacher.
“Dekle” je tukaj samo dekle. Tih in zadržan otrok z dolgimi, rdečimi lasmi - brez imena. Njeno življenje je kot pes, bi lahko rekli, ko jo starši pustijo pri teti, medtem ko se oni odpravijo na misijo v Afriko. “Še premajhna za takšno potovanje” jo tolažijo.
Teta v Zalem logu pa doma nima ne putk ne zajčkov ampak ljubimca, s katerim izgine za nekaj dni. Majhno dekle tako ostane Home Alone. Pozabljeno in pripravljeno na odraščanje. Namesto dveh razbojnikov najde dekle družbo v razuzdanih najstniških sosedah in v potencialni prvi ljubezni.
Neprestani close-upi na njene ogromne oči iz katerih bliska brezmejna fantazija nam takoj pomirijo skrbi za otroka. V njenih očeh se zavemo – to dekle je odraslo že zdavnaj.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar