četrtek, 18. februar 2010

Daybreakers


Naslov: Daybreakers - Leto: 2009 - Država: Avstralija, ZDA - Žanr: Akcija, Drama, Grozljivka - Dolžina: 98 min. - Režija: Michael Spierig, Peter Spierig - Igrajo: Ethan Hawke, Willem Dafoe, Claudia Karvan, Michael Dorman, Vince Colosimo, Isabel Lucas, Sam Neill - imdb

Zaradi Harry Pottera so mladi pred leti vsi hoteli postati čarovniki. Sedaj so junaki iz Twilighta tisti, ki narekujejo današnjo modo. In glej jo smolo. Mladina svojih vzornikov zopet ne more izživeti. Prej niso mogli postati čarovniki, sedaj zopet ne morejo postati vampirji. Le za pust. Hja, en dan na leto pa je premalo.
Fani Twilighta bi torej potrebovali virus. Virus, ki bi celotno človeštvo začel spreminjati v krvosese. Hmm, kot pravi vampirji bi torej potrebovali kri. Človeško kri, logično. No, prav tukaj vstopita brata Spierig.
V Daybreakers sta svoj svet že spreobrnila. Vampirji vladajo svetu. Ker človeštvo izumira, se vampirji tukaj ne rabijo bati križev, svete vodice ali česna. Niti ne spijo v krstah. OK, svetloba jih res še malo moti, ampak drugače pa se tukaj vodi normalno življenje naprej. Le namesto konjaka v kavo, se tukaj v šalico spusti nekaj kapljic krvi. Le nekaj, kajti prave, čiste krvi primanjkuje. Kot nafte, v našem svetu. Glavni so torej tisti, ki to surovino držijo v svojih rokah.
V post-apokaliptičnem svetu pa se vedno čaka na izbranca, ki bo narobe svet spreobrnil nazaj v “normalo”. Ne bom rekel, da je Edward (heh, še en Edward-vampir) ravno “on”, ampak tisti redki preživeli smrtniki, mu zaupajo. Tudi zaradi tega, ker je Edward znanstvenik ter prva roka krvo-sesalnega mogotca. Ljudje smo pač navajeni biti na vrhu prehranjevalne verige. Škoda, kar je tukaj dobro za človeka, je za slabo za film. Kajti brata Spierig najdeta pravo formulo za spreobrnitev, ob tem pa izgubita zmagovalni recept za kultnost.

OCENA: 4

3 komentarji:

  1. Bolj kot zaradi igralskega znanja so igralci tam zaradi svojega videza:
    E. Hawke - posušen in podhranjen
    W. Dafoe - znucana doživel-že-mnoga-sranja faca
    Neznana bejba - poudarek na "bejba"

    Tudi mene je 30 Days of Night zelo zabaval. Zanimivo - režiser tega filma, ki je svojo pot začel z minimalno Hard Candy, bo režiral tretji del Twilighta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super ideja, ki jo uniči zadnje pol ure otročje akcije.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimiva kritika današnje družbe. Lušten flick, predvsem mi je všeč skoraj monokromatska fotografija.

    OdgovoriIzbriši