nedelja, 7. februar 2010

Valentino: The Last Emperor


Naslov: Valentino: The Last Emperor - Leto: 2008 - Država: ZDA - Žanr: Dokumentarni - Dolžina: 96 min. - Režija: Matt Tyrnauer - Igrajo: Valentino, Giancarlo Giammetti - imdb

»Ženske le hočejo biti lepe«. V tem je vsa skrivnost uspehov legendarnega modnega kreatorja Valentina. V tem poslu kraljuje že 45 let in to hoče tudi ostati. Zato je največja napaka vsakega novinarja vprašanje – »kdaj se boste upokojili?«.
Ne, Valentino ne mara takih vprašanj. Ne mara niti kamere, ki ga je eno leto spremljala do vrhunca njegove kariere. V Rimu se bo v čast haute couture Boga tri dni odvijalo modno rajanje, kjer bo ob 45. obletnici predstavljeno njegovo dosedanje življenjsko delo.
Valentino: The Last Emperor ni osebni pogled v dušo tega človeka, niti podroben pogled v vso to modno sceno. Če smo hoteli izvedeti kaj bolj specifičnega, Valentinove strahove ali težave, se je to moralo vprašati njegove najbližjega sodelavca. Partnerja, ki je z Valentinom že od vsega začetka. Brez Giancarla Giammettija ne bi bilo danes Valentina, kot ga poznamo.
Prisluškovanje kamere ob njunih poslovnih odločitvah sodi med vrhunce tega dokumentarca. Kot dva stara zakonca, se prepirata o nesmiselnosti teme catwalka ali ene podvezice več na večerni obleki, nekje med kontekstom pa pade opazka »ne kaži svojega debelega trebuha«. Valentino in Giammetti sta Siegfried in Roy mode. Prav smešno je bilo tisto božično voščilo…
Cesarjeva nova oblačila nastajajo le še v sanjah. Kar si Valentino zamisli, hoče to imeti izpred sabo. Vojska ročnih šivilj, mu stoji vedno na razpolago. In kakšni diva bi bil Valentino, če ga ne bi na vsakem koraku spremljala tropa mini psov, za katere Valentino pravi, da so mu bolj pomembnejši od vsake modne revije.
Droben pogled na ikono, kateri drugega nikoli ni spoznal, kot le svojo umetno La Dolce Vito.

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar