ponedeljek, 8. februar 2010

Fantastic Mr. Fox


Naslov: Fantastic Mr. Fox - Leto: 2009 - Država: ZDA, VB - Žanr: Risanka, Avantura, komedija - Dolžina: 87 min. - Režija: Wes Anderson - Glasovi: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman - imdb

Wes Anderson je krivdo za razpadajočo družino vedno potisnil na očeta. Neodgovorne patriarhate, ki svoje obsesije ne zdržijo pod kontrolo, smo tako že lahko videli v The Royal Tenenbaums ali v The Life Aquaticu. Lisica je prav zvita zver… pravi pesmica, pa vendar je tudi tu oče družine tisti, ki je zopet vsemu krivec.
Težko sem si predstavljal humor Andersona v risanki, ko sem prvič zvedel za njegov novi projekt. Še bolj je bila sumljiva vest, katera je napovedala adaptacijo otroške knjige. No, da je tudi to možno, smo letos že lahko izvedeli iz Where the Wild Things Are. Da bi se Anderson lotil klasičnega čopiča in barvic, ter svojo risanko podal kar v stilu Disneya, ni bilo niti za pričakovati. Kdor je filmski čudak, ta snema v Stop-motion tehniki.
Ko prvič slišiš glas Georga Clooneya, si drugega v koži lisjaka – Mr. Foxa, ne bi mogli predstavljati. Njegova karizma in šarm, katerega je moč zaznati že iz glasu, naredi gospoda Foxa takoj prepričljivega kot večnega upornika proti monotonosti, upokojitvi in navadnemu družinskemu življenju. Kajti g. Fox si ne more pomagati. Kljub obljubam, ki jih je dal svoji dragi Mrs. Fox (M. Streep). Lisjak je namreč notoričen ropar. Logično, to mu je v naravi.
Po selitvi s svojo ženo in sinkom lisjačkom v nov brlog, pristane pred vrati nebes. Pred tremi ogromnimi kmetijami, katere ponujajo same dobrote. Le upati si moreš…
Seveda, s pomočjo njegovega vernega oproda – malce večja podgana, se naredi načrt. Vsako noč pade ena kmetija. Za kapitalista v podobi človeka pa ni nič zastonj. Vsak, ki mu kaj ukrade, bo plačal. Tudi z življenjem. Hja, če si lisica, pa samo z življenjem.

OCENA: 4

1 komentar:

  1. Na velikonočni popoldan sem si privoščil gledanje filmov - najprej sem si pogledal holivudsko osladno risanko "The Tale of Despereaux" in skoraj umrl od dolgočasja.
    Dan je nato rešil g. Lisjak. Genialno duhovita stvar! :)

    OdgovoriIzbriši