nedelja, 7. februar 2010

Berlinale 2010



Zadnjič sem na kratko predstavil kar vse t
ekmovalne filme, ki so šli v boj za najboljši film letošnjega Sundance festivala. Za Berlinale bom stvar nekoliko poenostavil ter izbral le 10 najbolj zanimivih oz. najbolj pričakujočih iz tekmovalnega programa
Za četverico Howl, Please Give, The Killer Ins
ide Me in The Kids Are Alright ste tako nekaj že izvedeli pod rubriko “Sundance”.
Tudi za dve veliki filmski imeni, ki ne le promovirata
ali otvarjata ta festival, ampak tudi uradno tekmujeta, ste sigurno že slišali. Kar nekoliko presenetljivo se bosta Roman Polanski z njegovim The Ghost Writerjem in Scorsese s Shutter Island podala v boj z majhnimi, a za filmske sladokusce že kar veliki filmskimi imeni. To lahko napovem že naprej – Zlati medved sigurno ne bo šel v njune roke.

EN GANSKE SNILL MANN - Hans Petter MolandZ KJÆRLIGHETENS KJØTERE (1995) je Moland ustvaril enega najboljših skandinavskih filmov. Zapisan je celo v knjigi 1001 film… V ABERDEEN (2000) se je lotil hladnih odnosov med odtujenim očetom in hčerko. Leta 2004 je bil še boljši. BEAUTIFUL COUNTRY sodi med odlične primere emigracijskih filmov. Moland zopet menjava žanre in se ustavi pri filmu, ki mogoče Skandinavcem najbolj pristaja.
Ulrik se po 12. letih vrne iz zapora domov,
kjer ga že čakajo stari “prijatelji” z novo nalogo. Pospraviti mora fanta, kateri bi naj bil krivec Ulrikevom sedenju. Ampak ta krivec vodi sedaj normalno družinsko življenje, katerega si tudi Ulrik zaželi. A preteklosti ne gre izbrisati...

GREENBERG - Noah Baumbach
KICKING AND SCREAMING ter predvsem THE SQUID AND THE WHALE (oskar nominacija za scenarij) predstavljata odličen primerek sodobnega ameriškega neodvisnega filma. Zadnji Baumbach MARGOT AT THE WEDDING me ni toliko navdušil kot omenjena filma, vendar še vedno lahko govorim o presežku industrije.
Z Jennifer Jaso Leigh (njegova žena) ter predvsem z Ben Stillerjem, katerega se zelo veselim v nekoliko “resnejši” komediji, si je Baumbach zopet natrpal neobičajne karakterje, ki v njegovih filmih predstavljajo zmagovito formulo. Greenberg je nekoliko drugačna ljubezenska zgodba med Florence, osebno asistentko bogate družine Greenberg ter Rogerom, črno ovco družine Greenberg.

JUD SÜSS – FILM OHNE GEWISSEN - Oskar RoehlerO tem filmu se je poleg “velikih-dveh” največ govorilo. Biografija igralca Ferdinand Mariana, ki je svoj vrhunec dosegel z nacističnim propagandnim filmom Jud Süss leta 1940, čeprav tega režima ni odobraval. Deportacija prijateljev in propad Nemčije kot jo je ljubil, pahnejo igralca v vedno večjo krizo. Alkohol in ženske. Imidž, ki Goebbelsu seveda ni preveč dišal, zato deportira tudi Marianovo ženo, katera pa vojne ne preživi.
Že leta 2000 si je Roehler prislužil nem
ško filmsko nagrado za film UNBERÜHRBARE. ELEMENTARTEILCHEN ni pobral toliko nagrad, a je s svojo pikantno temo in mnogimi nemškimi igralskimi zvezdami pritegnil mnogo gledalcev v domače kinodvorane.

MAMMUTHBenoît Delépine, Gustave Kervern
Gérard Depardieu v filmu ustvarjalcev temno-črne komedije LOUISE-MICHEL? Povem vam, to bo vrhunec festivala. Če še kdo ni slišal za ta film o najbolj neobičajnem filmskem paru, naj to čim prej spremeni ali si vsaj prebere nekaj zapiskov, ki sem jih podal pred nekaj meseci na tej strani.
Že sama vsebina… Depardieu je mesar pred penzijo. Hja, kot če bi dvojec Delépine in Kervern gledala naš dnevnik, se tud
i tukaj Depardieu zgodi isto, kot delavcem v steklarni. Šefi so “pozabili” izplačevati pokojnino, zato s upokojitvijo ne bo nič. Mammuth je star motor in prav s to staro mašino, ga Depardieu pihne v kraje mladosti poravnat neporavnane račune. Tam pa živi tudi njegova prva ljubezen…

MY NAME IS KHAN - Karan Johar
Shah Rukh Khan je super-zvezda Bollywooda. V Ameriki je ničla. Tako je leta 2009 moral na letališču ponavljati besede “Jaz sem Khan in ne terorist”. Karan Johar, ki tokrat že četrtič sodeluje z zvezdnikom hoče to spremeniti.
Igralca pošlje kar v Ameriko in to tik pred
11/9. Khan ne igra samega sebe, ampak ubožčka, ki boleha za lažjo obliko avtizma in ki je do ušes zaljubljen v Mandiro. No, teroristi ne počivajo in tako se zgodi napad, ki oba golobčka razpolovi na dva konca Amerike. Logično, Khan bo svojo izvoljenko poiskal. Ne glede na anti-muslimansko post-travmo Američanov.

NA PUTU - Jasmila Žbanić
Leta 2007 je Zlatega medveda pobral film z naslovom GRBAVICA. Film je bil prvenec bosanske režiserke Jasmila Žbanić. Logično, Bosancem je težko pozabiti grozote vojne, katera jih je 15 let nazaj tako močno prizadela.
Na putu sicer ni tipična post-travmatizacija vojne, pa vendar se vse poti ustavijo v tej smeri. Tudi za Luno in Amara, katerima se plan o otroku podre, ko Amara pijanega ujamejo na delu. V krizi si Amar poišče službo v oddaljeni verski skupnosti. Družba, ki precej spominja na se
kto sicer Amara odvrne od alkohola, vendar moški ni več to, kot ga je Luna poznala.

OTOUTO - Yoji Yamada
Nazadnje se je legendarni Yamada v Berlinu pojavil leta 2008, ko je predstavljal film KABEI. No, za njegovo najznamenitejšo delo se smatra samurajski epos TASOGARE SEIBEI, za katerega je dobil tudi oskarjevo nominacijo.
Otouto je družinska kronika, katero se je Yamada že velikokrat lotil v svojih filmih. Kot v vsakem “družinskem” filme, se vedno najde, ki kot črna ovca izstopa. Tokrat je to mladi Tetsuro, kateri je obrnil hrbet družinskemu podjetju ter se raje preizkusil kot pevec. Neuspešno seveda. In
kje se lahko družina zopet zbere, kot pa na pogrebu ali poroki? Tokrat je poroka tista, ki začne dolgoletni razpad ene družine…

TUAN YUAN - Wang Quan’an
Zelo presenetljivo je nekaj let nazaj Zlati medved odšel v roke Wang Quan’an. TU YA DE HUN SHI res ni bil ničesar po
sebnega, a po lanskem La teta asustada sem spoznal, da Berlinska žirija ljubi takšne filme.
Komaj po 50. letih od ustanovitve republike
Kitajske je dovoljeno bivšim vojakom iz Tajvana obiskati svojo preteklost. Kraje, k
jer so pred mnogimi leti zapustili svoje prijatelje in družino. Med vojaki, ki so se od leta 1927 pa do pobega v Tajvan krvavo borili proti komunistom, spoznamo tudi starega, bivšega vojaka, ki bo po mnogih letih končno videl svoj pravi dom – Šanghaj. Ne samo dom, tudi ljubezen njegovega življenja.

SUBMARINO - Thomas Vinterberg
Thomas Vinterbergu nikakor več ne uspe. Skupaj z Van Trierom je ustanovitelj DOGMA manifesta, pod katerim je prispeval njegov najboljši film FESTEN. Obračun preteklosti na družinskem srečanju velja še danes za enega najboljših evropskih filmov. Izleti v Ameriko niso prinesli pričakovanega, zato je bil že čas, da se Vinterberg vrn
e domov.
Konflikti dvoje bratov, je
bila na Danskem že mnogokrat tema, ki je prinesla dober film. Še toliko bolje, če se eden pravkar vrne iz zapora, drugi pa je odvisnik. Temačna preteklost, katera oba druži, je prav tista, ki brata drži narazen. No, brat je le brat…

SAN QIANG PAI AN JING QI - Zhang Yimou
Za konec je ostal eden največjih zadnjih 10 let.
Bilo bi dovolj če bi omenil le HERO, vendar je tu še mnogo odličnih filmov, ki se jih je do danes nabralo v karieri tega režiserja. Za razliko od njegovih največjih hitov, se bo Yimou tokrat umiril ter se posvetil zgodbi postavljeni v današnje čase. Režiser se v tem filmu poklanja bratoma Coen ter filmu Blood Simple. Preobrati, umori, zmešnjave…in vsega je kriv kuhar.

Ostali tekmovalci:

Bal (Honey) - Semih Kaplanoglu
Caterpillar - Koji Wakamatsu (Japan)
Der Räuber - Benjamin Heisenberg
En Familie (A Family) - Pernille Fischer Christensen
Eu când vreau să fluier, fluier (If I Want To Whistle, I Whistle) - Florin Şerban
Kak ya provel etim letom (How I Ended This Summer) - Alexei Popogrebsky
Rompecabezas (Puzzle) - Natalia Smirnoff
Shahada - Burhan Qurbani
Shekarchi (The Hunter) - von Rafi Pitts

Ni komentarjev:

Objavite komentar