četrtek, 4. februar 2010

Tamo i ovde


Naslov: Tamo i ovde (Here and There) - Leto: 2009 - Država: Srbija, ZDA, Nemčija - Žanr: Drama, Komedija - Dolžina: 85 min. - Režija: Darko Lungulov - Igrajo: David Thornton, Mirjana Karanovic, Branislav Trifunović, Jelena Mrdja - imdb

“Amerikanci so izumili 11/9 samo zaradi tega, da nas lahko potem jebejo”. Tako so prepričani Srbi. Ne vsi, nekateri Srbi imajo Ameriko tudi radi. Nekateri prav v New Yorku najdejo svoj nov prostor za življenje. Tako kot Branko, ki se po selitvi iz Srbije ukvarja s selitvami drugih. Prevažanjem in nošenjem omar in kavčev iz enega stanovanja v drugo stanovanje. Pri tem Branko spozna tipičnega New Yorčana Roberta. Depresivnega, propadlega muzikanta, ki se vedno bolj spreminja v zombija. Prav zaradi tega Branko pride idejo – “Hej, kaj če bi ti šel v mojo rodno, sivo in zapuščeno Srbijo, kjer boš se poročil z mojo punco?”
Seveda, Tamo i Ovde je še ena priča o emigraciji in obljubljeni zeleni karti, do katere se najlažje pride s poroko "domorodca". Za keš naredi Američan tudi tako stvar, zato jo Robert ob prvi priliki rukne do Beograda, kjer v hipu mora poslušati zgoraj omenjene stavke. Jep, Srbi še vedno niso pozabili bomb nad Beogradom.
Tega se spomni tudi režiser/scenarist Darko Lungulov, ki je idejo za svoj prvi film dobil kar iz lastnih izkušenj.
Kot pa vemo, so Srbi tudi veseli narod, ki vzamejo vsakega tujca, kot če bi bil njihov. Roberta sprejme Brankova mama, katera očara Američana do te mere, da po dolgih mesecih zopet zapiha v svoj saksofon. To se dogaja “ovde”. “Tam” ima Branko probleme New Yorka. Nekdo mu je spizdil kombi… Heh, še eno opozorilo Lungulova - tudi v obljubljeni Ameriki ni vse tako rožnato.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar