ponedeljek, 22. februar 2010

The Age of Stupid


Naslov: The Age of Stupid - Leto: 2009 - Država: VB - Žanr: Dokumentarni - Dolžina: 92 min. - Režija: Franny Armstrong - Igrajo: Pete Postlethwaite - imdb

Začel bom s podatkom, ki je mene v tem ekološkem dokumentarcu najbolj prepričal. V Nigeriji je zadeva naslednja… Imajo veliko nafte, pa je ljudstvo vseeno lačno. OK, nič novega. Bogatijo se pač tisti, ki so že prej imeli dovolj. No, ob vseh teh pridobivanjih nafte, se v procesu izloča tudi plin. Ker pa je ta plin preveč nevaren za transport in prodajo, bi ga lahko uporabljali domačini, če bi le imeli potrebno infrastrukturo. Pa je nimajo. Zato ta plin enostavno skurijo. Kot olimpijski ogenj, le da ta ogenj gori noč in dan skozi celo leto. Ob tem se v atmosfero izloča 70 ton žveplovega dioksida letno. Toliko, kot vsa gospodinjstva v Sloveniji izločijo v petih letih. Hja, zdaj ga pa jebi s šparanjem.
Ob tem podatku nam torej celotni dokumentarec ne pomaga več nič. Globalno segrevanje enostavno ni v naših rokah. Ja vem, recikliranje, varčevanje z vodo in energijo…bla,bla. Vse to kar je pridigal že Al Gore. Kaj ti pomaga en svetleča jelka manj, če se iz Kitajskih ali Ameriških ogromnih industrialnih dimnikov kadi ogromen val nesnage in strupa. Vse to pa vodi v tako predvidljiv propad, da se v The Age of Stupid lahko pomaknemo že v prihodnost, kjer bo iz celotne zgodovine civilizacije ostalo le še veliko skladišče in katerega bo vodil osamljen arhivist. Spomin na preteklost pa mu bodo prinesle različne reportaže opozarjanj na katastrofo iz celega sveta.
Režiserka Franny Armstrong pravi, da bi se lahko rešili, ko smo še imeli možnost. Eh, ta dan je že zdavnaj mimo...

OCENA: -3

2 komentarja:

  1. Če vzameš v ozir, da je Armstrongova posnela dokumentarec za ciljno publiko - dijake, osnovnošolce - si film zasluži vsaj +, če ne tudi kakšno oceno več. Meni je bil všeč, pa sem 30+ :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Če nekdo snema na treh kontinentih, s specialnimi efekti, z znanimi igralskimi obrazi... se potem o tem ne more govoriti kot "le šolski projekt". Ta izgovor bi bil preslab.
    Sicer pa ne pravim da je slab. Do dokujev sem pač nekoliko strog. Na njih gledam in ocenjujem kot na filme in ne na reportaže s sporočilom oz. na neko pomembno temo. Če bi ocenjeval le sporočilo, bi tudi jaz dal Zapruderovemu filmu (atentat Kennedya) najvišjo oceno, kot so mu jih to mnogi dali na imdb-ju. Pa ta "doku" nima veliko skupnega s filmsko umetnostjo. Podoben primer je bil prav An Inconvenient Truth (če smo pač pri tej temi), kjer je režiser postavil kamero v kot in snemal predavanje. "Uf, led se topi? Hja, dajmo mu oskarja!". The Age of Stupid se vsaj malo potrudi pri režiji oz. s pregledom različnih prizadetih območij, pri katerih pa razen Nigerije, ni bilo sreče z zanimivimi liki in dogodki.

    OdgovoriIzbriši