petek, 19. februar 2010

Brothers at War


Naslov: Brothers at War - Leto: 2009 - Država: ZDA - Žanr: Dokumentarni, Vojna - Dolžina: 119 min. - Režija: Jake Rademacher - Igrajo: bratje Rademacher - imdb

Se spomnite iz Jarheada, kako so se na koncu vojaki jokali, ker niso sprožili niti enega samega strela? Za njih je bilo vso to poslanstvo zaman, če iz Iraka niso prinesli niti enega samega skalpa.
Skoraj dvajset let pozneje in v eni vojni več, so marinci še vedno tako fukjeni. “Pravi snajperist si komaj takrat, ko se lahko pohvališ s smrtnim “zadetkom”” pravi eden izmed Bratov v vojni. Najstarejši brat iz All-American družine je za razliko od ostalih dveh bratov uštel drugačno pot. Namesto asociale je izbral umetnost in tega se sramuje. Tako kot ustvarjalec odličnega dokumentarca Bigger Stronger Faster*, ki je v svojem filmu hotel raziskati motivacijo in razloge zagnanosti svojih bratov do Bodybuildinga in s tem povezanimi steroidi.
No, ta tipična družina polna otrok je ena izmed tistih, ki svojo zastavo ponosno postavijo pred hišo tudi takrat, ko ni praznikov. Logično, vsak zaveden Američan pa se za svojo demokracijo mora boriti. Pravi Američan bi za svojo državo takoj dal svoje življenje.
Tudi režiser tega dokumentarca ga je hotel, a za razliko od njegovih dveh bratov, ni bil sprejet v West Point. Namesto puške drži v roki kamero. Ne, to se v tej družini ne ceni. Če hočeš postati moški, se moraš dokazati. V pravi vojni. ” Seveda, le v živo bom lahko razumel, zakaj sta ta se moja dva brata spremenila. Zakaj se doma v Ameriki ne obnašata več normalno. Zakaj ju nihče ne razume in zakaj jima preproste reči po doživetju pekla ne pomenijo več nič”.
Jep, “Hollywood”, kot je režiser dobil svoj vzdevek v Iraku, se je v vojno moral prišmuglati skozi stranska vrata in tam spoznal, da streljanje v prvo-osebni igrici, kjer streljaš le v piksle, nikoli več ne bo tako zabavno.
Hej, zakaj v začetku nikjer ni pisalo – “produced by American Army?”

OCENA: -3

Ni komentarjev:

Objavite komentar