četrtek, 4. februar 2010

An Englishman in New York


Naslov: An Englishman in New York - Leto: 2009 - Država: VB - Žanr: Drama, Biografija - Dolžina: 75 min. - Režija: Richard Laxton - Igrajo: John Hurt, Denis O'Hare, Jonathan Tucker - imdb

Verjetno ga ni, ki ne bi vedel vsaj zažvižgati Stingovo klasiko “An Englishman in New York”. A malo je teh, ki vedo, kdo je sploh ta “Legal Alien”.
Quentin Crisp velja kot pionir homoseksualnega gibanja v Angliji. Kasiral je raje modrice, kot pa se pretvarjal da je normalen. Šminka, feministična hoja, frizura…, vse to že v 30-tih letih prejšnjega stoletja. Logično, Crisp je postal ikona, katera je leta 1975 dobila tudi svoj prvi film. V glavni vlogi filma The Naked Civil Servant je tedaj briljiral John Hurt. Danes, trideset let pozneje, si Hurt še enkrat natakne lasuljo, klobuk ter rdečo šminko in briljira še bolj.
An Englishman in New York je torej neuradno nadaljevanje biografije Crispa, ki pa je povsem v znaku Hurta. Če bi film bil boljši, bi kandidiral za oskarja...
V New York se Crisp odpravi v poznih letih. Tam je začel s popularnim pogovornim šovom “How to be happy”, kjer pa se je nekega trenutka zarekel ter AIDS ocenil le kot modno muho. Zamere so bile, vendar ne tako velike, da ne bi en “policaj” nekaj let pozneje začel prepevati “oo-o, I'm an alien I'm a legal alien…”

OCENA: -3

Ni komentarjev:

Objavite komentar