nedelja, 21. februar 2010

Desierto adentro


Naslov: Desierto adentro (The Desert Within) - Leto: 2008 - Država: Mehika - Žanr: Drama - Dolžina: 110 min. - Režija: Rodrigo Plá - Igrajo: Diego Cataño, Guillermo Dorantes, Katia Xanat Espino - imdb

"'Puščava raste in gorje tistemu, ki jo skriva v sebi” Kot če bi Nietzsche imel v mislih ravno Eliasa, ko je izgovoril te besede s katerimi Rodrigo Pla (La Zona) konča svojo povest prekletstva in obsedenosti.
V času mehiške revolucije vlada ni trpela religije. Vsako molitev, vsako spoved, vsak mali premik roke župnika nad svojim vernikom so vojaki krvavo zaračunali. No, Elias – oče šestih otrok si rojstvo otroka brez blagoslova ne more predstavljati. Še posebej, če se za nerojenega otroka sumi, da se ne bo rodil živ.
A s tem, ko je hotel preprečiti večni pekel tam zgoraj, si ga je tako priklical tukaj spodaj. Kajti zaradi kapljice blagoslova je vojska poklala skoraj celotno vas. Vključno župnika in Eliasovega starejšega sina. “Zaradi tvojega egoizma boš vedno trpel ti in tvoji bližnji” še mu v zadnjih zdihljajih obljubi duhovnik.
Jep, vera je lahko slepa. Prav zaradi naslednjih dogodkov sem prepričan, da Rodrigo Pla s svojo kritiko obsesije in fanatizma do nečesa spiritualnega, doma v Mehiki ni prejemal le dobrih besed. Kajti Elias te zadnje besede duhovnika vzame še kako resno. Za njega bo odrešitev le z izgradnjo cerkve, globoko v puščavi.
S svojo družino od vojne pobegne v “Underground”, kjer pa kot Kustoričevi junaki, počasi začnejo izgubljati stik z realnostjo. Ko pa ni realnosti, pa se vedno konča s tragično fikcijo. Kot v Shakespearovih romanih.

OCENA: -4


Ni komentarjev:

Objavite komentar