sobota, 6. februar 2010

A Serious Man


Naslov:
A Serious Man - Leto: 2009 - Država: ZDA, VB - Žanr: Komedija, Drama - Dolžina: 106 min. - Režija: Ethan Coen, Joel Coen - Igrajo: Richard Kind, Michael Stuhlbarg, Simon Helberg, Adam Arkin, George Wyner -
imdb

Takoj po ogledu sem moral preveriti ozadje. Skrito sporočilo. Zgodbo v zgodbi. Kajti A Serious Man ni preprost film. Je tiste vrste film, ki se filmskemu ustvarjalcu dolga leta kota po predalih in katerega potegne ven šele takrat, ko dobi končno potrdilo o svojem dobrem delu tudi iz najvišjega vrha – Akademije.
Brata Coen sta sicer svojo genialnost že dokazala. Pravzaprav v vsakem njunem filmu, a zagotovo lahko trdim, da je tokrat govora o njunem najbolj osebnem filmu. O filmu z globino, kjer brata obračunata s svojimi demoni preteklosti in s pojavom, s katerim mora obračunati prav vsak človek – z vero.
Pred leti sta se Coena lotila Homerjeve Odiseje (O Brother, Where Art Thou?), katero sta postavila v južnjaško močvirje Amerike. Tokrat sta pokukala v samo Sveto knjigo – Staro zavezo. V Knjigi o Jobu je “izbranec” na skušnjavah. Okusiti mora trpljenje, nesrečo in grozo življenja… Tako je bog naročil Satanu, da bi tako preizkusil njegovo zvestobo. Larry Gopnik je ta človek. Profesor, mož in oče.
In če vam podam le en primer prispodobe iz te knjige, katero sta se brata sicer lotila z rešpektom, a še vedno je tukaj prisoten prepoznaven in tipičen črno-komični ton. V trenutkih, ko bi morala svojega junaka postaviti na kup gnoja, na katerem Job objokuje kazen, ki mu jo je dal Bog, se mora Larry povzpeti na streho svoje hiše, kjer mora popravljati anteno in kjer pogled seže do militariziranega soseda, na drugo stran pa do zapeljive sosede.
Skušnjava je v obeh straneh. Larry pač nima sreče. Mogoče je k temu kriv tudi odličen prolog, kateri je zacementiral usodo nadaljnje generacije Gapnik, in ob katerem sprva ne veš, ali si se znašel v pravem filmu. Če seveda ta film ne bi bil od bratov Coen.
Za Gapnika ima vsako dejanje posledice. On jih občuti pač nekaj desetletij pozneje. V trenutkih, ko ga žena zapusti zaradi najboljšega prijatelja ali v trenutkih, ko mu hčerka (“grem ven…”) ukrade vsak denar, katerega bo zapravila za popravilo nosu. Odrešitev prekletstva mogoče leži v njegovem sinu, kateri se nahaja tik pred svetim obredom “bar mitzva”. Še ena skušnjava…
Človek izračuna vsako možno matematično formulo, pri tem pa ne obvlada svoje lastne družine. Niti njegovega čudaškega brata, ki vsej tej misterioznosti doda še dodaten pečat. Kako naj potem pričakuješ, da te bo teh lastnih težav rešil rabin? Ne moreš. Ali kot pravi oče azijskega študenta, kateri Gapniku podtakne podkupnino za boljšo oceno – “Prosim, sprejmite to uganko.”
In potem, ko je Larry že čisto na tleh, ko mu začne šepati še zdravje, pride nevihta…

OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar