torek, 2. februar 2010

Cold Souls


Naslov: Cold Souls - Leto: 2009 - Država: ZDA, Francija - Žanr: Drama, Komedija - Dolžina: 101 min. - Režija: Sophie Barthes - Igrajo: Paul Giamatti, David Strathairn, Dina Korzun, Katheryn Winnick, Lauren Ambrose, Emily Watson - imdb

Paul Giamatti tokrat ne more biti nominiran za velike nagrade. Je v veliki prednosti pred konkurenti. V Cold Souls, ki se je premierno predvajal na lanskem Sundance festivalu, igra samega sebe.
Jep, nekaj podobnega kot John Malkovich, le da si je tu režiserka Sophie Barthes sposodila še eno Kaufmanovo idejo. Namesto brisanja spomina, se tokrat briše duša. Kajti Giamatti je v krizi. Njegova vloga v igri “Striček Vanja” ga obsede do te mere, da si na vsak način želi olajšati dušo. No, poleg dobre stare izpovedi pred župnikom obstajajo tudi alternative.
Ena izmed tistih finih, belih pisarn, ki spominja na tisto iz Vanilla Sky ponuja rešitev. Odstranitev bremena, ki je v Giamattijevem primeru veliko kot zrnce graha. Od tega trenutka naprej se Giamatti počuti lahkotnejši, a zdravljenje ima tudi stranske učinke. Logično, igralec brez duše je kakor režiser brez idej. No, Giamatti svojo dušo najde v Rusiji, Barthesova pa bo svoje ideje morala poiskati kje drugje. Charlie Kaufman je tokrat bil predaleč.

OCENA: +2

Ni komentarjev:

Objavite komentar