četrtek, 11. februar 2010

Avaze gonjeshk-ha


Naslov: Avaze gonjeshk-ha (The Song of Sparrows) - Leto: 2009 - Država: Iran - Žanr: Drama - Dolžina: 96 min. - Režija: Majid Majidi - Igrajo: Reza Naji, Maryam Akbari, Kamran Dehgan, Hamed Aghazi, Shabnam Akhlaghi, Neshat Nazari - imdb

Iranski režiserji najraje ustvarjajo z naturščki. Neprofesionalni igralci, ki ta tipičen iranski neo-realizem naredijo še toliko bolj avtentičen. Pri tem pa vsi ti igralci zgledajo, kot da bi igrali samega sebe. Svojo avto-biografijo. V teh vlogah so tako pristni, kot če bi režiserji prvo izbrali svojega igralca, šele nato pisali scenarij za njegovo vlogo. Reza Najie v vlogi Karima je takšen primer.
Bolj kot krutemu realizmu preživetja v Iranu, se je Majidi (oskar nominacija za Bacheha-Ye aseman) vedno raje dotaknil bolj pravljičnega tona, kjer domišljija in naivnost otroka zamegli težki vsakdan.
V koži otroka je tokrat oče, ki sicer živi v svojem raju doma nedaleč od Teherana, kateri pa se začne podirati, ko Karimi po nerodnosti izgubi službo rejca nojev. S svojim starim motorjem, kot idealnim sredstvom za dober in lahki zaslužek, se Karimi odpravi proti mestu. Po sili naključij postane celo taksist. Z motorjem, seveda. No, mesto ponuja še kaj več kot le potnike. Staro odpadno šaro, katero Karimi vsak dan navozi domov. V navideznem bogastvu se oče začne spreminjati. Mesto iz njega naredi neprijaznega, jeznega ter predvsem pohlepnega človeka. To občutijo predvsem njegova žena, njegova hčer, ki zaradi okvare slušnega aparata ne sliši ničesar in njegov sin, kateri sanja o bogastvu z rejo zlatih ribic.
Komaj na vrhu svoje gore zlatnikov ali kot v tem primeru kupu starega odpada, ko pride do nesreče, Karimi spozna, da ima življenje tudi brez denarja in materializma svoj čar, dostojnost in lepoto. Kot ples noja, ki v zadnjem kadru zapleše dvoj ponosen obred.

OCENA: -4

Ni komentarjev:

Objavite komentar